Для донабору за мобілізацією: Росія підняла вік перебування в запасі на 5 років

Президент Росії Володимир Путін 24 липня підписав закон про підвищення терміну перебування в запасі військовозобов’язаних, який створює умови для донабору в рамках мобілізації.

Про це в понеділок повідомляє ліберальний канал СОТА.

Відповідно до закону, вік перебування росіян у запасі підвищується для солдатів і сержантів першого розряду – до 40 років, другого розряду – до 50 років, третього розряду – до 55 років.

Для молодших офіцерів це, відповідно, 50-55-60 років. Для майорів, капітанів, підполковників – 55-60-65 років. Для полковників – 60-65 років. Для вищих офіцерів – 65-70 років.

Крім того, закон містить інші новації:

  • із військових зборів можна буде відправляти на війну (мобілізувати). Учасникам зборів надасть статус діючих військовослужбовців;
  • громадянин більше не підлягає виключенню з резерву у разі наявності ВНЖ чи громадянства іншої країни, якщо його громадянство РФ не припинено (під загрозою кримінальної справи виявляються емігранти);
  • громадянам РФ та іноземцям до 52 років із 45 збільшили вік, до якого можна укладати контракт із ЗС Росії;
  • якщо громадянин через вік виключається з резерву (45 років), він не виключається із запасу (до 50 років), тобто вік потенційної мобілізації збільшений на 5 років;
  • у попередній редакції закону мобілізований із резерву після особистої демобілізації припиняв числитися в резерві. Тепер він продовжить бути резервістом і підлягати новому призову за мобілізацією насамперед;
  • тепер будь-які військові операції вимагають проходження «навчання». Враховуючи, що закон спричинений  війною з Україною, вона перестає вважатися «операцією з підтримки міжнародного миру», а стає звичайною «військовою операцією» (війною).
  • Також закон дозволяє звільняти військовослужбовців, у тому числі ФСБ, Росгвардії тощо, без вихідної допомоги. Підстави для цього прописані вкрай розмито.

Усі нововведення мають зворотну силу, що поширюється до 24 лютого 2022 року.

Читайте також:
Росія піднімає планку призовного віку до 30 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна