Кабмін унормував отримання добровольцями статусу УБД

Кабінет Міністрів унормував процедуру отримання відповідних статусів добровольцями і родинами добровольців, які загинули під час захисту Батьківщини.

Про це повідомляє пресслужба офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

“Для надання відповідних статусів Кабінетом Міністрів затверджено порядок встановлення факту безпосередньої участі у захисті України добровольців, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур, починаючи з 24 лютого 2022 року на виконання норм Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань”, – зазначається в повідомленні.

Згаданий закон передбачає можливість надання статусу учасника бойових дій громадянам, які добровільно виступили на захист держави в перший місяць військової агресії РФ, не встигнувши офіційно вступити до лав утворених відповідно до законів України військових об’єднань, формувань чи правоохоронних органів, а також визнання членами сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України родини таких добровольців, що віддали життя за Батьківщину.

Окрім того, цей закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні.

“Відповідна постанова уряду дозволить забезпечити додержання прав вказаної категорії захисників України, добровольців, що стали особами з інвалідністю, та членів родин загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які добровільно стали на захист Батьківщини», – зазначається в повідомленні.

Як зазначили в офісі Уповноваженого, рішення про надання статусу учасника бойових дій особам, які добровільно забезпечували захист держави, ухвалюватиме Міжвідомча комісія, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України.

Ця комісія також зможе видати:

  • довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ № 413 – для осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 740 – для членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

“Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України”, — зазначається в повідомленні.

Читайте також роз’яснювальний матеріал:
Як отримати УБД у 2023 році: досвід військового й інструкція

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна