Зеленський виступив за відставку міністра культури Ткаченка та розумне витрачання бюджету

Президент Володимир Зеленський закликав до відставки міністра культури та інформполітики, а також до зменшення некритичних витрат із бюджету у сфері культури.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні в четвер, 20 липня.

“Говорив сьогодні з премʼєр-міністром Шмигалем і щодо іншого питання, яке варто розглядати, зокрема через призму справедливості. Бюджетні видатки. У час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону. Очевидна річ. А кожен проект, який може бути реалізований коштом позабюджетних ресурсів, має бути реалізований коштом саме позабюджетних ресурсів. Це стосується різних сфер, зокрема галузі культури. Музеї, культурні центри, символи, серіали – усе це важливо, але зараз інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти. Не державні”, – заявив Зеленський.

“Отже, я запропонував голові уряду два кроки. Перший – знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз справді потрібні. У світі є люди, які можуть допомогти. А друге: попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України”, – повідомив президент.

Окремо він звернувся до всіх представників місцевої влади в Україні: “Люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани – почекають. Спочатку перемога”.

Контекст

Цього тижня однією з провідних тем для обговорення в соцмережах стали некритичні витрати під час війни – державні тендери та масштабні проєкти. Зокрема, ідеться і про доцільність заміни герба на Батьківщині-матері (щоправда, коштом приватних меценатів), і про “перекладання бруківки” в Києві тощо. А чи не найгучнішою історією стало державне замовлення на виробництво серіалу в жанрі драмеді “Смт Інгулець”.

Прототип одного з головних героїв – скандальний магнат із Кіровоградської області, президент ФК “Інгулець”, неодноразово судимий Олександр Поворознюк, відомий за тим, що 2022 року пішов у тероборону. В описі серіалу на сайті держзакупівель Prozorro.ua вказано, що сюжет “крутитиметься” навколо двох молодих айтівців Максима та Данила, які виїхали з фронтового Харкова в Інгулець. Конкурс вартістю 33 млн грн виграла компанія “Прототип Продакшн” продюсера з каналу “1+1” Юрія Горбунова. Керівником цього каналу був нинішній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, на цьому ж каналі зійшла зірка “слуги народу” Володимира Зеленського. Користувачі соцмереж висміяли та різко розкритикували витрати МКІП на подібні серіали, замість підтримки армії.

Читайте також:
Ткаченко озвучив, коли з’явиться тризуб на щиті монумента “Батьківщина-мати”. Метал дає Ахметов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна