Україна виграла справу проти Росії в Євросуді

Європейський суд з прав людини відмовив у задоволенні позовних вимог Москви у повному обсязі у справі “Росія проти України”.

Про це 18 липня повідомила пресслужба Міністерства юстиції України.

Росія подала скаргу проти України до ЄСПЛ  у липні 2021 року за 10 групами звинувачень.

“У сьогоднішньому рішенні ЄСПЛ одностайно вирішив відхилити заявку”, – заявили у Суді.

РФ закидала Україні нібито адміністративні практики “вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеженнях на використання російської мови та напади на російські посольства і консульства”. Ба більше, Росія спробувала приписати Україні відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, тому що Київ “не закрив повітряний простір”.

“Москва також скаржилась на блокування Північно-Кримського каналу та просила ЄСПЛ застосувати тимчасові заходи, зокрема, зобов’язати Україну відновити подачу води до Криму та припинити “утиски” у використанні російської мови. Але суд одразу відмовив у цьому”, – розповіли у Мін’юсті.

В ЄСПЛ зазначають, що РФ проігнорувала низку запитів від суду та не брала участі у процесі, відколи припинила членство у Раді Європи.

Москва у квітні 2022 року надала для підтримки своєї заявки понад 2000 пакетів документів, але після того припинила спілкуватися зі Страсбургом та, зокрема, у травні проігнорувала прохання суду надати переклад документів, а також не відповіла на лист, надісланий у листопаді, з питанням про те, чи Росія ще зацікавлена у продовженні розгляду своєї заявки. З огляду на постійну відсутність відповідей Суд вирішив, що “влада Росії більше не зацікавлена продовжувати розгляд заявки”.

Суд також окремо підкреслив, що скарга РФ на Україну за всіма ознаками була необґрунтованою.

“Росія сплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні — у заяві до суду виклали усі міфи російської пропаганди. Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш — у них з’явився додатковий медіа-майданчик для промивання мізків та медіа-привід. Але з юридичної точки зору їх очікує неминуча поразка”, — так тоді прокоментував подання позову Росією міністр юстиції Денис Малюська.

Після розгляду судом усіх матеріалів та доказів, а також враховуючи поведінку РФ та відсутність будь-якої співпраці з березня 2022 року, ЄСПЛ відмовив у задоволенні позову в повному обсязі та вилучив його з реєстру справ.

Читайте також:
Україна йде в ЄСПЛ через підрив Каховської ГЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.