Обряд Маланки, бджільництво Луганщини, вишивка Гадяччини: у переліку нематеріальної культурної спадщини – нові елементи

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали 5 елементів. Серед них — традиційний обряд Маланка села Белелуя Івано-Франківської області та ремесло бджільництва на Луганщині.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України в понеділок, 17 липня.

Відповідно до наказу, який підписав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, до переліку увійшли:

  • бджільництво у Сватівському районі Луганської області;
  • гуцульське художнє дереворізьблення;
  • обряд Маланка села Белелуя Івано-Франківської області;
  • жіночі прикраси з бісеру на Прикарпатті;
  • традиція і технологія вишивки жіночої сорочки на Гадяччині.

Наразі територіальні громади мають подати Міністерству культури та інформаційної політики України плани охорони елементів.

У міністерстві зазначають, що до розробки мають залучити громадськість. План має містити інформацію про передачу відповідних знань у спільнотах, дослідження культурного простору, пов’язаного з традиціями та підвищення обізнаності про них.

Читайте також:
Голубці, могили, вівчарі та інше: ще п’ять елементів – у Національному переліку нематеріальної культурної спадщини України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна