Суд визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію “Довженко-Центру”

Господарський суд міста Києва визнав незаконним наказ Державного агентства з питань кіно про реорганізацію “Довженко-Центру”.

Про це йдеться в повідомленні Центру у фейсбуці у вівторок, 11 липня.

“Господарський суд міста Києва визнав незаконним наказ про реорганізацію “Довженко-Центру”. Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль”, – наголошується в повідомленні.

В організації також подякували третій стороні в судовому спорі – Міністерству культури та інформаційної політики – за виваженість і підтримку у справі проти Держкіно.

Передісторія

Як повідомлялося, голова Держкіно 2 листопада 2022 року призначила Юлію Каждан виконувачкою обов’язків генерального директора “Довженко-Центру”. Крім того, було оголошено, що для експертної оцінки колекцій “Довженко-Центру” буде створено міжвідомчу комісію.
Після цього колектив “Довженко-Центру” висловив незгоду з діями Держкіно і заявив, що не визнає процедуру призначення нового керівника, а пізніше не допустив в.о. генерального директора до виконання обов’язків.
15 листопада 2022 року Держкіно призупинило реорганізацію “Довженко-Центру” до завершення повного аудиту та обрання нового керівника.
17 листопада 2022 року в. о. гендиректора “Довженко-Центру” Каждан подала у відставку. Новим в. о. призначено Андрія Алфьорова, але він так і не вступив на посаду.
21 грудня 2022 року Держкіно оголосило конкурс на гендиректора “Довженко-Центру”, у якому перемогла колишня очільниця Гончарук, але контракт із нею підписано не було.

Довідка

Національний центр Олександра Довженка (“Довженко-Центр”) — державний фільмофонд України, аудіовізуальний архів, що забезпечує збереження, дослідження, популяризацію та реставрацію національної кіноспадщини.
Його працівники говорять про спроби рейдерського захоплення установи.

Читайте також:
У конкурсі на директора Довженко Центру перемогла Олена Гончарук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна