В Україні 7 млн переселенців: для них підготували стратегію, постанову про місця компактного проживання і ради

На сьогодні зареєстровано 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, утім всього в Україні налічується близько 7 мільйонів ВПО. Вже ухвалена Стратегія державної політики щодо переселенців до 2025 року, визначені напрямки роботи щодо їхньої адаптації та інтеграції, місця компактного проживання і ради.

Про це під час брифінгу в ‘Медіацентрі Україна – Укрінформ” 29 червня повідомила Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр ‒ міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Ми розробили і прийняли спільну Стратегію з внутрішнього переміщення до 2025 року. Вона, серед іншого, передбачає усі етапи – від рішення людини евакуюватися, чого не було раніше, і до рішення людини повернутися на місце свого постійного проживання або на територію, з якої вона перемістилася. Також є два основних напрямки, які ця стратегія визначає щодо адаптації і, головне, інтеграції наших внутрішньо переміщених осіб. Перший – це житло. Людина має мати, де жити. Вона не може жити в місцях компактного проживання довго. І другий – це робота. Дуже важливо, щоб люди мали роботу, були зайняти, соціалізовані», – пояснила Верещук.

Вона наголосила, що для реалізації цієї стратегії, для координації взаємодії органів виконавчої влади у питаннях інтеграції внутрішньо переміщених осіб було створено координаційний штаб.

«Ми його створили, і туди увійшли усі ОВА, туди увійшли наші партнери міжнародні, наші партнери, які допомагають і супроводжують юридично, консультують, допомагають нашим ВПО. Туди увійшли представники центральних органів виконавчої влади, усі, хто в даному напрямку задіяні, – і Міністерство соціальної політики, і Міністерство фінансів, економіки, інфраструктури, решта центральних органів, Пенсійний фонд», – додала міністр.

Крім того, Ірина Верещук зазначила, що наразі підготована постанова про місця компактного проживання. Також, за її словами, вже готовий проєкт постанови щодо питання про Ради ВПО.

«Таким чином ми й працюємо. Сподіваюся, що всі будуть до цього долучатися. А найголовніше – це наші ВПО, які отримують реальний результат», – додала вона.

Читайте також:
На Закарпатті треба розгорнути будівництво житла для військових та ВПО: так зміниться етнічний склад регіону, – Казанський про свіжі заяви Угорщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.