Конкурс на посаду голови АРМА виграла Олена Дума: що про неї відомо і чому Transparency проти

Олена Дума виграла конкурс на голову Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). За її кандидатуру проголосували шість з восьми членів конкурсної комісії.

Про це повідомляє Transparency International Ukraine в середу, 28 червня.

Організація проти кандидатури Олени Думи та закликає членів Кабінету Міністрів не голосувати за призначення переможниці конкурсу на цю посаду.

“Призначення Олени Думи головою АРМА, несе великі репутаційні ризики для країни і для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми та органів правопорядку”, – ідеться у повідомленні.

У Transparency International Ukraine зауважують, що досвід Олени Думи не повʼязаний з роботою у сфері, дотичній до кримінальної юстиції, а також з управлінням чи розшуком активів.

“А це викликає сумніви у тому, наскільки компетентно вона зможе контролювати роботу працівників АРМА та представляти інтереси Агентства перед іншими органами”, – заявили в організації.

Та наголосили, що переможниця конкурсу має тісні політичні зв’язки. Зокрема, у 2019 році Дума брала безпосередню участь в агітації за одного із кандидатів в президенти України та дискредитації іншого претендента на цю посаду. Це вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді.

Також зазначається, що Дума має імовірні ділові контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з Росією.

“Серед громадської спільноти існують припущення про контакти Олени Думи з екскерівником кримського управління СБУ, підозрюваним у держзраді Олегом Кулінічем. Зокрема, йшли розмови, що Дума просувала інтереси потенційного держзрадника Кулініча на Чернігівщині, хоча жодного кримінального провадження стосовно її залучення наразі не зареєстровано”, – ідеться у повідомленні.

Крім того, у 2019 році Дума брала безпосередню участь в агітації за одного із кандидатів в президенти України (Зеленського) та дискредитації іншого претендента на цю посаду (Порошенка). Це вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді, зазначає Transparency International Ukraine.

Також громадські активісти виявили зв’язки Олени Думи з ексголовою СБУ Валентином Наливайченком. Свого часу очільницею Чернігівської облдержадміністрації була Анна Коваленко, яка до того ж є співзасновницею ГО “Антикорупційний рух В. Наливайченка”. Саме її заступницею працювала Олена Дума.

Однак найбільший маркер, який вказує на заангажованість майбутньої очільниці Агентства, — це участь у 2019 році у спільній пресконференції з Семом Кісліним — фінансовим донором Рудольфа Джуліані.

“Тобто 4 роки тому майбутня очільниця АРМА брала безпосередню участь у спробах дискредитації своєї країни та нинішнього президента США, який зі свого боку всіляко підтримує нашу країну і в протистоянні російській агресії, і в антикорупційному поступі”, – резюмували в TIU.

“Обрана сьогодні очільниця АРМА не дає підстав очікувати доброчесності та ефективності цього органу. А він займає важливе місце в антикорупційній інфраструктурі та зобов’язаннях перед нашими союзниками”, – коментує експерт Центру економічної стратегії Юрій Гайдай, і такої ж думки багато інших антикорупціонерів.

Довідка

У 2006 році Ольга Дума прийняла присягу держслужбовця у Кабінеті Міністрів України, працювала в державній службі радником різних міністрів.

Координувала діяльність Державного комітету земельних ресурсів, член Колегії Держкомзему.

З вересня 2010 року до лютого 2011 року – керівник управління зі зв’язків з Верховною Радою України та координації законотворчої роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Червень 2011 року – помічник-консультант народного депутата України.

З липня до грудня 2011 року – заступник директора виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

З грудня 2011 року по квітень 2015 року – Міністерство юстиції України, Державна реєстраційна служба України.

Заступник директора Департаменту державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

З квітня 2015 року по жовтень 2019 року – керівник служби Міністра екології та природних ресурсів, директор Департаменту управління державним майном Мінекології.

З січня 2020 року – призначена на посаду директора Фонду соціального страхування України, яка обіймала до травня 2020 року.

З лютого по жовтень 2021 року обіймала посаду заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

Оскаржила та виграла справу про незаконне звільнення правлінням ФССУ .

Читайте також:
Стало відомо, хто може очолити “Укроборонпром” замість Гусєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна