На Одещині та Харківщині “спакували” чиновників-хабарників із Держпродспоживслужби

СБУ та ДБР викрили схеми вимагання грошей з експортерів української агропродукції на Одещині та підприємців на Харківщині. В обох випадках організаторами схем виявилися чиновники регіональних управлінь Держпродспоживслужби.

Про це 19 червня інформують пресслужби СБУ та ДБР.

Як зазначається, до організації оборудки з експортерами причетні посадовці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та державної установи “Одеська обласна фітосанітарна лабораторія”.

Щомісячні “прибутки” фігурантів сягали 1 мільйона доларів В обмін на хабарі чиновники “гарантували” підприємцям безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності сільгосптовару, які є основними для продажу зернових за кордон.

Фото: СБУ

“До незаконної діяльності посадовці залучили трьох керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів”, – зазначили правоохоронці.

Встановлено, що зернотрейдери мали сплачувати “суми” готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм.

СБУ задокументувала декілька фактів одержання посадовцями хабарів. Так, правоохоронці затримали екскерівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм.

Їм оголошено про підозру та чотирьом з них обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн грн кожному. Ще двом – призначено цілодобовий домашній арешт.

Крім цього, ДБР “спакувало” керівництво Держпродспоживслужби і на Харківщині.

Фото: ДБР

“Користуючись своїми посадами чиновники тривалий час тероризували місцевих підприємців з вимогою сплачувати хабарі”, – розповіли у відомстві.

Слідство встановило, що керівник Держпродспоживслужби в Харківській області та начальник одного з районних управлінь відомства створили організовану злочинну групу, до якої також залучили працівника служби та цивільну особу.

Кожен учасник виконував свої ролі: від загального керівництва діями групи до пошуку потенційної жертви та обкладання її даниною. Гроші фігуранти вимагали у підприємців, залякуючи їх штучними перевірками та різними санкціями й штрафами.

Усіх чотирьох членів організованої злочинної групи затримано після одержання чергової “місячної плати”.

Під час слідчих дій у службових приміщеннях та місцями проживання фігурантів правоохоронці вилучили понад 100 тисяч доларів і 5 тисяч євро.

Фото: ДБР

Фігурантам оголошено про підозру в отриманні незаконної вигоди організованою групою осіб. Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також:
СБУ впіймала працівника УЗ, який хотів підірвати залізницю на Дніпропетровщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна