Україна отримає від ЄІБ €100 млн: на що підуть кошти

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) отримав гарантію Євросоюзу під кредитну лінію у 100 мільйонів євро для України. Гроші будуть спрямовані для швидкого відновлення, наприклад, для ремонту муніципальної чи енергетичної інфраструктури.

Про це повідомили на сайті Єврокомісії у вівторок, 13 червня.

Як зазначається, гарантія ЄС – один із елементів Ініціативи ЄС для України (EU4U), яку ЄІБ схвалив у березні 2023 року. Вона також включає фонд EU4Ukraine та пакет технічної допомоги та консультацій у розмірі 100 мільйонів євро з власних коштів ЄІБ.

“Окрім нашого 1 мільярда євро на швидке відновлення для підтримки критичних секторів, узгоджена гарантія ЄС дозволяє ЄІБ позичити Україні додаткові 100 мільйонів євро на дуже вигідних умовах. Ми сповнені рішучості повернути життя всім громадам України, які потерпають від агресії Росії”, –  повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Так, Київ може скористатися новою кредитною лінією ЄІБ, щойно вважатиме за потрібне. Ці позики допоможуть задовольнити фінансові потреби України для пріоритетів швидкого відновлення у 2023 році.

Загалом Євросоюз виділив ЄІБ 2,4 млрд євро фінансування для України.

Наприкінці травня ЄС виділив Україні новий транш на 1,5 мільярдів євро. Його витратять на виплати зарплат та пенсій, а також на надання основних державних послуг – роботи лікарень, шкіл, житла для переселенців. Крім цього, кошти також можна використати на інші цивільні цілі, зокрема на відновлення пошкодженої внаслідок війни критичної інфраструктури.

Читайте також:
ЄС продовжив на рік режим безмитної торгівлі з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.