“Щоб жодна нога сволочів не ступала на білоруську землю”: Лукашенко вже лякає застосуванням ядерної зброї “без жодного вагання”

Самопроголошений президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що російська тактична ядерна зброя, яка нібито розміщується на території РБ, “без жодного вагання” буде застосована в разі агресії проти Білорусі.

Про це він заявив у вівторок, 13 червня, передає державна агентство БелТА.

“Навіщо це (розміщення в Білорусії російської ТЯЗ) потрібно? Щоб жодна нога якихось сволочів не ступала більше на білоруську землю. (…) Не дай боже мені доведеться приймати рішення на застосування цієї зброї в сучасний час. Але жодного вагання не буде, якщо проти нас буде агресія”, – заявив Лукашенко у вівторок під час робочої поїздки до Мінської області.

Диктатор наголосив, що причина застосування ядерної зброї “може бути лише одна – агресія проти Білорусі”.

“І відповідь буде негайною. Я це заздалегідь говорив уже кілька разів”, – сказав Лукашенко, хоча очевидно, що рішення про застосування російської ТЯЗ ухвалюватиме не він.

“Я думаю, навряд чи комусь захочеться воювати з країною, яка має таку зброю. Це зброя стримування”, – зазначив Лукашенко. Він не згадав про війну Росії проти України та успішне стримування Україною російської агресії.

Лукашенко також заявив, що заплановане розміщення в Білорусі російської тактичної ядерної зброї було наполегливою вимогою Мінська до Москви, “щоб гарантувати безпеку нашої країни”.

“Росія ні до чого не прагне (розміщуючи ТЯЗ в Білорусії). Не в Росії справа”, – сказав Лукашенко.

Російська ядерна зброя в Білорусі: передісторія

У березні 2023 року російський диктатор Володимир Путін оголосив, що в Білорусі будують спеціальні сховища для тактичної ядерної зброї та що РФ перемістить до Білорусі частину своєї ТЯЗ.

Попри засудження цього рішення з боку Євросоюзу й США та заклики до Білорусі скасувати це рішення, міністри оборони двох країн підписали документи про порядок утримання російської ТЯЗ на території Білорусі.

25 березня білоруський диктатор Лукашенко сказав журналістам, що переміщення ядерних боєприпасів почалося. Пізніше вже він закликав країни СНД вступати в союз з РФ та РБ, тоді “буде ядерна зброя на всіх”.

9 червня Путін заявляв, що підготовка до переміщення боєголовок має завершитися у липні, а вже потім країни почнуть проводити відповідні заходи.

Попри заяви Лукашенка, наразі Сполучені Штати не бачать ознак розміщення ядерної зброї на території Білорусі. Про це заявив координатор ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі 12 червня

Читайте також:
РФ навчила білоруських військових поводженню з ядерними боєприпасами для ракет “Іскандер”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна