Перекладачка Раїса Божко передала всю суму здобутої нею премії Рильського на підтримку ЗСУ

Державний комітет телебачення і радіомовлення України визначив та нагородив лауреатів премії імені Максима Рильського, яку щороку присуджують письменникам і поетам за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів, а також за переклад україномовних творів – мовами народів світу. Лауреатка Раїса Божко всю суму премії передала на підтримку ЗСУ.

Про це “Новинарні” повідомили в Держтелерадіо.

У номінації “За переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів” премію отримав перекладач Іван Мегеля – за переклад з німецької на українську мову твору Германа Гессе “Казки, легенди, притчі”.

У номінації “За переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу” премія 2023 року присуджена письменниці та перекладачці Раїсі Божко (псевдонім – Раїса Карагезян) за переклад вірменською мовою твору Івана Нечуя-Левицького “Кайдашева сім’я”.

З огляду на її відсутність в Україну нагороду отримав чоловік, письменник, дипломат Олександр Божко.

“Всю грошову частину отриманої премії імені Максима Рильського Раїса Божко перевела на рахунок ЗСУ”, – ідеться в повідомленні.

Раїса Божко

Відзнаки в Київському літературно-меморіальному музеї Рильського 8 червня вручив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Після вручення нагород відбулася символічна висадка дерев у садибі Максима Рильського за участю працівників музею та гостей.

Довідка

Премія імені М. Рильського була заснована 1972 року і відновлена 2013 року за ініціативою Держкомтелерадіо, благодійної організації “Фонд Максима Рильського “Троянди й виноград”, Українського фонду культури України та НСПУ. Присуджується щороку на конкурсних засадах у розмірі 20 тис. гривень за рахунок коштів державного бюджету.

Читайте також:
День поховання Шевченківської премії: такої ганьби не було за всі 60 років її існування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна