У Кишиневі провели зустріч щодо втілення “коаліції винищувачів” для України

Під час візиту до Молдови для участі в саміті Європейської політичної спільноти президент Володимир Зеленський провів неформальну зустріч із лідерами європейських країн у межах “коаліції винищувачів”.

Про це ввечері в четвер, 1 червня, повідомила пресслужба глави держави.

Зокрема, у переговорах взяли участь: прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо.

Керівники обговорили практичні питання, пов’язані з початком тренування українських пілотів на винищувачах F-16 та літаках інших типів. Сторони домовилися почати цей процес найближчим часом.

Учасники зустрічі також торкнулися питань майбутнього постачання літаків і створення необхідної для них інфраструктури.

Президент України та європейські лідери домовилися продовжити після майбутніх консультацій з американською стороною роботу над офіційним рішенням про створення коаліції бойових літаків (“Небесного щита України”) на наступній зустрічі у форматі “Рамштайн”.

Під час зустрічі Зеленський також порушив питання щодо необхідності формування “коаліції ЗРК “Петріот” на тлі посилення ракетних обстрілів українських міст із боку Росії.

Читайте також:
Україна відіграватиме одну з головних ролей у вирішення придністровської проблеми, – Зеленський у Молдові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна