Адвокат РФ і посадовець Київської ОВА допомагали ухилянтам втекти за кордон: СБУ викрила незаконну схему виїзду

Служба безпеки України викрила незаконну схему виїзду військовозобов’язаних за кордон. Її організували посадовець Київської ОВА та громадянин РФ, який до початку повномасштабного вторгнення прибув в Україну і отримав посвідчення адвоката.

Про це 19 травня інформує пресслужба СБУ.

Як зазначається, правоохоронці ліквідували канал незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку. Зловмисники вносили дані чоловіків-ухилянтів в систему «Шлях».

За даними слідства, адвокат є громадянином Росії і має посвідку на проживання на території України. Він підшуковував людей, які у період дії воєнного стану в Україні обмежені у праві виїзду за кордон.

За грошову винагороду чоловік організовував внесення даних про таких людей до системи «Шлях», що дозволяє їм безперешкодно перетинати державний кордон.  У цьому, за даними слідства, росіянину допомагав посадовець ОВА. Останній надавав неправдиву інформацію іншим чиновникам обласної військової адміністрації про необхідність включення можливих ухилянтів до списків.

Повідомляється, що правоохоронці затримали адвоката в Києві під час передачі йому 10 тис. дол. як оплати за виїзд групи ухилянтів.

Фото: Київська міська прокуратура

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявлили:

  • бойову гранату Ф-1;
  • посвідчення добровольчого формування однієї з територіальних громад Київської області;
  • російський військовий квиток;
  • документи із доказами незаконних дій.

Адвокату та чиновнику оголосили про підозру. Їм загрожує до 9 років ув’язнення без права обіймати певні посади до трьох років, а також конфіскація майна.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру російському генералу, який наказав знищити “Мрію”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна