Банкова підтвердила, що президент ПАР хоче приїхати в Україну з мирною ініціативою

Під час телефонної розмови Володимира Зеленського із президентом Південно-Африканської Республіки Сирілом Рамафосою президент ПАР заявив, що хоче приїхати в Україну у складі місії від кількох країн Африки з питань мирного врегулювання з РФ.

Це підтвердив речник президента України Сергій Никифоров у коментарі “Українській правді” 17 травня.

“Під час телефонної розмови 13 травня президент ПАР Сиріл Рамафоса справді інформував Володимира Зеленського про намір приїхати до України у складі місії від кількох африканських країн. Президент України привітав таку мирну ініціативу. Володимир Зеленський готовий прийняти високих гостей в Україні, вислухати їхні пропозиції, розповісти про українську “формулу миру” та запросити приєднатися до її реалізації”, – сказав речник.

16 травня російські пропагандисти сповіщали, що президент ПАР Рамафоса поговорив із Зеленським та російським диктатором Володимиром Путіним. У Росії стверджували, що Путін і Зеленський погодилися прийняти місію африканських лідерів щодо “мирної ініціативи”.

Контекст

Південна Африка входить до неформальної міждержавної групи БРІКС із Росією, Бразилією, Китаєм й Індією.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена МКС. Влітку Путін запрошений на саміт глав країн – БРІКС, який відбудеться в ПАР.
Наразі ПАР відмовилася підтримати санкції проти Росії чи засудити її агресію в Україні. У ПАР навіть міркували вийти з Міжнародного кримінального суду, щоб не арештовувати Путіна, але зрештою запропонували йому взяти участь у саміті через Zoom, а не особисто.

Посол США в ПАР Рубен Брігеті заявляв, що Південна Африка, ймовірно, передала Росії зброю та боєприпаси для війни в Україні.

Читайте також:
Пригожин хоче згортати дії вагнерівців в Україні та перебиратися в Африку, – Bloomberg

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.