84% українців “за” висвітлення корупції у владі, інші 7% вважають, що це не на часі, – соцопитування

84% громадян України стверджують, що факти про корупцію в органах влади варто оприлюднювати. Водночас 7% переконані, що це недоречно, особливо доки триває війна.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова на замовлення видання ZN.UA.

Тематика опитування стосувалася проблеми корупції в органах української влади, зокрема соціологи питали в українців, кого вони вважають головними «внутрішніми ворогами».

Так, 84% українців переконані, що факти про корупцію треба оприлюднювати, бо “через корупцію ми втратимо і єдність, і підтримку партнерів, і, врешті, перемогу”. 7% обрали вважають, що оприлюднювати їх не варто, оскільки “це не на часі, доки йде війна, це руйнуватиме єдність зусиль і зменшить шанси на перемогу”. 8,7% обрали варіант “Важко відповісти”.

Українці вважають, що війна — не привід не оприлюднювати факти про корупцію у владі – опитування

Українцям також запропонували відповісти, чи змінилися порівняно з довоєнними кількість і розмір хабарів. Даючи відповідь на це питання, респондентів просили спиратися лише на особистий досвід і досвід своєї родини. Згідно з результатами, на 20,7% збільшилися хабарі співробітникам військкоматів, на 16% зросли хабарі лікарям, на 14% – місцевим чиновникам, на 13% – митникам.

 

Крім цього, 53% респондентів стверджують, що корупціонери у владі є найбільшими ворогами всередині країни.

Дослідження проводилося з 28 квітня по 3 травня 2023 року методом face-to-face у 22 областях України та  Києві. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також:
Понад 30% українців продовжують слухати музику ворога попри війну, – соцопитування

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна