Яким буде статус Криму після деокупації – Ташева прокоментувала

Таміла Ташева, 
Постійна представниця президента України в АР Крим

(FB)

Щодо дискусії, яка виникла в інформаційному просторі про майбутній статус Криму.

Отже, давайте послідовно.

По-перше, жодних фінальних рішень чи узгоджених позицій щодо того, яким буде статус Криму після його деокупації немає. Так, питання є на порядку денному, але на рівні експертних обговорень і консультацій, умовно формування модальностей того, яким буде адміністративно-територіальний устрій і статус півострова після його звільнення.

По-друге, вище політичне керівництво держави своїми діями, на мою думку, вже неодноразово демонстрували, що питання історичної справедливості для корінних народів, зокрема і кримських татар, які є найбільш суб’єктними серед корінних народів у політичному плані та мають власні представницькі органи, це не порожні слова. За останні кілька років для унормування відповідних питань зроблено набагато більше, а ніж за кілька десятиліть до того. Все реалізується поступово і виважено.

По-третє, зараз воєнний стан. Будь-які зміни статусу Криму неодмінно потребуватимуть внесення змін до Конституції України. Під час воєнного стану це неможливо. Тим більше вони можуть бути прийняті виключно парламентом, а це потребуватиме додаткової широкої парламентської дискусії у тому числі.

По-четверте, хочу нагадати, що триває вже 10-й рік тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Йде 2-й рік широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. Зараз час, коли ми маємо залишатися згуртованими, коли маємо докладати максимум зусиль аби деокупувати Крим і всі інші тимчасово окуповані території. Тому хочу, аби усі підходили до будь-яких питань спокійно та виважено. Держава обов’язково представить напрацьоване і усі зможуть долучитися до дискусії.

Читайте також:
Мінреінтеграції назвало п’ять основних кроків України в Криму після деокупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна