Драмтеатр Франка скасував участь в угорському фестивалі через російську виставу

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відмовився від участі в Х Театральній Олімпіаді в Будапешті (Угорщина), що цьогоріч проходить з 1 квітня по 1 липня.

Про це повідомила пресслужба театру.

Причиною цього стало включення до програми фестивалю вистави REX у постановці художнього керівника Александрінського театру Валерія Фокіна. “Також у рамках Олімпіади відбувся показ його кінофільму “Петрополіс” з Антоном Шагіним у головній ролі – російським актором, який активно підтримує війну проти України”, – йдеться у повідомленні.

Театр Франка погодився взіти участь в Театральній Олімпіаді з виставами “Кар’єра Артуро Уї” та “Калігула” ще в січні; у листі до організаторів адміністрація театру зазначила, що “заклики до пошуку “діалогу без політики” та відновленню “зруйнованих мостів” з російськими митцями є абсолютно неприйнятним”. Організатори фестивалю запевнили, що у програмі не запланована участь представників РФ.

“Наш театр щиро прагнув доєднатися до великої світової театральної події та провів велику роботу з підготовки показу українських вистав у Будапешті, але ми не можемо погодитися з сумнівним “сусідством” у програмі Театральної Олімпіади. Театр Франка розуміє важливість презентації української культури за кордоном та постійно працює над розвитком міжнародної співпраці з колегами з усього світу. Водночас ми дотримуємося непохитної позиції щодо неможливості участі у міжнародних заходах, на які запрошуються представники країни-терориста та особи, які виправдовують агресію Росії”, – повідомила адміністрація театру.

Театральна Олімпіада – міжнародний фестиваль, що представляє творчість провідних театральних творців з усього світу. Цьогоріч там покажуть свої вистави близько 200 колективів із понад 30 країн світу. У рамках програми відбудеться 550 вистав на 70 локаціях.

Читайте також:
У Харкові перейменували театр імені Пушкіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна