Російська оборона Криму впаде, коли ЗСУ перейдуть Перекопський перешийок, – військовий історик

Росія не воюватиме за Крим, її лінія оборони впаде, коли ЗСУ перейдуть Перекопський перешийок.

Таку думку висловив під час інтерв’ю для “Громадського радіо” військовий історик Роман Пономаренко.

З його слів, український контрнаступ “стане історичною подією”.

Найшвидше буде кілька ударів на кількох напрямках, різного масштабу та розміру. Якщо говорити про імовірність плацдарму на лівому березі Дніпра, то це незручна місцевість для наступу. Якщо і буде форсування Дніпра, то найшвидше — в іншому, більш зручному, місці. Усі запаси необхідних боєприпасів для контрнаступу ми маємо. Нам потрібно також зробити запаси на період після контрнаступу. Фронт десь стабілізується, однак навряд чи Росія закінчить війну. Потрібно буде вже діяти так, щоб вона не завдала контрудару. Тож важливо зберігати запаси, щоб відбивати можливі російські удари. Ймовірно також, що російська розвідка спробує виявити місця зосередження наших військ для контрнаступу і, можливо, спробує накрити їх у цих зонах зосередження ракетами та зірвати наш наступ. Наше командування враховує і цей варіант”, – сказав він.

Журналістка запитала – “у контексті того, як росіяни будують свої укріплення, наприклад, на півдні України, як би ви оцінили цю підготовку?”.

Пономаренко відповів так:

“У масштабах нашої війни ця підготовка доволі потужна. Росіяни будують масштабні укріплення. Утім, їхня якість — не дуже висока, бо зводять їх поспіхом, не дуже професійно. До того ж українська розвідка теж не пасе задніх, збирає, оцінює інформацію. Після чого оберуть найбільш зручні напрямки для просування”.

Він додав:

“Загалом, при грамотному плануванні операції, сучасній організації управління і концентрації сил, ЗСУ достатньо легко прорвуть ці оборонні лінії. Очевидно, що Крим ніхто не буде обороняти. Якщо наші військові прорвуться через Перекопський перешийок на територію півострова, окупантам оборонятися не буде як. Місцева окупаційна влада риє окопи, переважно, щоб відмити гроші.  Так само, як і в багатьох інших російських областях, де зараз будують оборонні лінії. Нам, зрештою, вигідно, що гроші йдуть не на армію, а у кишені російських корупціонерів”, – сказав він.

Довідково: 
Перекопський перешийок — вузька смуга суходолу на півдні України, сполучає Кримський півострів з материком, розділяє Азовське море і Чорне море.
Є найпівнічнішою частиною Криму.
Довжина перешийка — 30 км. Ширина — 7 км у найвужчому місці, 9,2 км у південній частині.

Читайте також:
Якщо ЗСУ зайдуть у Крим, то ядерного удару РФ не буде, – Буданов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна