У лікарні на Хмельниччині штампували фіктивні меддовідки для ухилянтів – прийшла СБУ

Служба безпеки ліквідувала масштабну корупційну схему в одній з центральних районних лікарень Хмельницької області – посадовці налагодили масовий продаж фіктивних медичних документів для отримання групи інвалідності та «списання» з військової служби за станом здоров’я.

Про це у понеділок, 24 квітня, повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що, за оперативними даними, «прибуток» фігурантів сягав 150 тис. дол. на місяць. До організації оборудки причетне керівництво медзакладу та профільні лікарі, що діяли у складі злочинної групи.

“До незаконної діяльності вони залучили шестеро «довірених» осіб, які підшукували потенційних клієнтів, зокрема ухилянтів, що планували втекти за кордон. Від «замовників» ділки отримували паспортні дані і передавали їх лікарям, які були залучені до схеми. Отримані відомості посадовці використовували для оформлення фіктивних історій захворювань та «меддовідок» щодо непридатності до військової служби або встановлення групи інвалідності”, – йдеться в повідомленні.

Вартість «послуги» становила від 2 до 10 тис. дол. Сума залежала від терміновості «замовлення» і пакету виготовлених «документів». Співробітники СБУ задокументували майже 100 фактів оформлення підробки.

Під час комплексних заходів правоохоронці затримали голову лікарської комісії медустанови і двох його спільників на передачі їм 4,6 тис. дол. хабаря.

При обшуках у робочих кабінетах та за місцем проживання організаторів схеми виявлено:

  • 7 млн у гривневому еквіваленті;
  • печатки і документацію, які підтверджують факти злочину.

На підставі зібраних доказів затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.
Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Читайте також:
“Маестро перевтілення”: на кордоні впіймали ухилянта, перевдягненого в жінку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна