Українському оркестру відмовили у візах до Великої Британії

Академічний симфонічний оркестр Хмельницької філармонії мав виступити із туром у Великій Британії з двома шоу, проте ключовим учасникам оркестру відмовили у візах.

Про це пише The Guardian.

Оркестр Хмельницької філармонії відправився в тур Великою Британією з двома шоу — “Чарівна музика Гаррі Поттера” і “Музика з фільмів Володар перснів і Хоббіт”. Ці виступи рекламувалися на сайті уряду Великої Британії як приклад успішних британсько-українських стосунків, проте учасникам оркестру відмовили у візах.

Промоутер Star Entertainment, що займався організацією концертів, стверджує, що скасування концертів коштувало йому понад 100 000 євро, і звинуватив уряд Великої Британії в лицемірстві.

“Вони зробили велику справу, підтримавши українців, але коли справа дійшла до надання їм віз для гри у Великій Британії, вони нічого не хотіли знати”, — сказав виконавчий директор Яка Бізіль, відомий у британській індустрії розваг.

Яка Бізіль стверджує, що проблема набагато ширша, і стосується не лише українських музикантів.

Він закликав міністра культури Люсі Фрейзер піти у відставку, якщо з митцями й надалі так поводитимуться, зазначивши, що труднощі в’їзду, з якими стикається все більше іноземних митців, “шкодять громадянам Великобританії, культурі та відносинам з Європою”.

“Тих, хто відповідальний за відсічення митців і культури від Великобританії, слід назвати і притягнути до відповідальності”, — сказав Бізіль.

“Групи, музиканти та оркестри більше не приїжджатимуть до Великобританії через ризик, що їх не пустять”.

Видання зазначило, що український оркестр мав розпочати своє турне Британією з виступу в Портсмуті 1 квітня, але днем раніше ключові учасники, зокрема диригент і чотири перші скрипки, так і не отримали віз. Вони застрягли в Парижі на тиждень, чекаючи, поки британське посольство видасть візи. Через два дні після початку туру їм сказали, що потрібно заплатити 15 000 євро за екстрену візу.

Бізіль стверджує, що “справжньої причини для відмови не було. Це була просто випадкова дискримінація українських артистів”. А оркестр отримав візи лише після того, як Star Entertainment звернулася до британського посольства з проханням надати пояснення, щоб опублікувати прес-реліз для ЗМІ. Але було надто пізно для деяких із перших концертів, які довелося скасувати.

Читайте також:
Данілов похвалив молодих музикантів за пісню про повітряну тривогу в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна