США запровадили санкції проти віцепрем’єра РФ Хуснулліна, мережі Усманова та десятків інших осіб і компаній

Сполучені Штати запровадили проти Росії нові санкції, під які потрапили зокрема віцепрем’єр РФ Марат Хуснуллін і колишній міністр транспорту, генеральний директор Державної транспортної лізингової компанії (ДТЛК) Євген Дітріх, структури олігарха Алішера Усманова, нова російська ПВК тощо.

Про це повідомляється на сайті американського Мінфіну в середу, 12 квітня.

Як відомо, віцепрем’єр-міністр РФ Марат Хуснуллін курирував дії окупаційної влади на захоплених територіях України.

Загалом під пакет санкцій потрапили 34 фізичні особи та декілька десятків юридичних осіб і з РФ, і з інших держав.

До американського списку санкцій занесено також “Металоінвест”, “Мегафон” та інші компанії групи Алішера Усманова і його партнерів USM, включно з його російською холдинговою структурою.

Разом із “Металоінвестом” до SDN List занесено виробничі одиниці, що входять до його складу (Михайлівський ГЗК, Лебединський ГЗК, ОЕМК).

Підрозділ Мінфіну США, що відповідає за правозастосування у сфері санкцій – OFAC, видав традиційні в таких випадках ліцензії на згортання операцій із “Металоінвестом” і “Мегафоном” – на термін до 11 липня 2023 року. У той самий термін необхідно завершити вихід із цінних паперів “Металоінвесту”, придбаних до дати впровадження санкцій.

Під санкціями опинилися і менші структури USM – “Аккерманн цемент”, “ЮеСеМ Голд”, ТОВ “Федорівське”, а також ексголова USM Іван Стрешинський і його дружина, кіпрські корпоративні юристи та їхні фірми, які надавали професійні послуги компаніям групи Усманова і партнерів. До SDN List занесено і сина дружини Усманова Ірини Вінер – Натана Вінера, а також компанії, які йому належать.

Одночасно з Великою Британією, яка також у середу поповнила санкційний перелік особами і компаніями, пов’язаними з USM, США внесли до SDN List батька і доньку олігарха-“єдинороса” Андрія Скоча – Володимира і Варвару Скоч.

Одночасно OFAC анулювала минулорічну ліцензію, яка виводила з-під дії санкцій компанії, що належать Усманову на 50% і більше, якщо вони прямо не пойменовані в SDN List.

Крім того, США впровадили блокувальні санкції проти Міжнародного інвестиційного банку (МІБіз головним офісом у Будапешті). До SND List також були занесені голова банку Микола Косов, заступники голови правління банку Георгій Нугзарович та Імре Ласлоцкі.

Також Мінфін США вніс до санкційних списків “Русатом Оверсіз” (структура “Росатому”) і президента цієї компанії Євгена Пакерманова.

Державний департамент і Міністерство фінансів США додали до списку санкцій загалом понад 120 юридичних і фізичних осіб із більш як 20 країн через їхні зв’язки з розв’язаною Росією війною проти України, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Як зазначає Блінкен, спільні дії урядів США та Сполученого Королівства “націлені на мережу ухилення від санкцій, що підтримує одного з найбагатших російських мільярдерів Алішера Усманова, проти якого минулого року США вже запровадили санкції. Крім пов’язаної з Усмановим мережі, що дозволяє ухилятися від злочинів, ми також націлені на USM Holding, основну структуру, через яку Усманов володіє і контролює більшість своїх компаній”.

Крім того, за словами Блінкена, держдепартамент накладає санкції на дві російські організації, які підтримують спроби Росії підірвати суверенітет і територіальну цілісність України шляхом мілітаризації та виховання школярів. Це Всеросійський дитячо-юнацький військово-патріотичний громадський рух “Молода армія” та Державний бюджетний освітній заклад додаткової освіти “Кримський патріотичний центр”.

Як зазначив Блінкен, сьогоднішні рішення включають ще кілька організацій, які працюють в оборонному секторі російської економіки, та організацій, які підтримують війну Росії проти України, “включно з новою російською приватною військовою компанією та компанією з Китайської Народної Республіки, яка надала супутникові зображення місць в Україні особам, афілійованим із приватною військовою компанією “Вагнер”, яка воює в Україні”.

“Сполучені Штати продовжуватимуть вживати заходів проти Росії та тих, хто підтримує її війну в Україні, включно з подальшим виконанням зобов’язань Великої сімки запровадити суворі заходи для представників третіх країн, які підтримують війну Росії в Україні”, – підсумував Блінкен.

Читайте також:
Британія ввела нові антиросійські санкції – проти Марченко та родичів олігархів з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна