Новинського помітили в Цюриху, ходив на службу в російську церкву, – ЗМІ

На недільній службі у найбільшій російській православній церкві Цюриха 2 квітня служив народний депутат України трьох скликань Вадим Новинський.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Йдеться про Храм Воскресіння Христового РПЦ в самому центрі Цюриха, який освячував голова Російської православної церкви патріарх Кирило (Гундяєв) 15 грудня 2002 року.

Як повідомляє кореспондентка, навколо церкви висять українські прапори і портрет Зеленського.

Новинський розповів, що зараз ніде не живе, до Швейцарії приїхав з Німеччини. Повертатися до України, щоб підтримати намісника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебедя), наразі не планує, бо, за його словами, на нього заведені кримінальні справи.

На запитання, чим він наразі займається, відповів, що «працює на мир в Україні».

Разом із тим Новинський заявив, що події в Лаврі, договір на оренду якої з УПЦ (МП) добіг кінця, «засновані на брехні й маніпуляціях», звинувативши в причетності до них Службу безпеки України.

«Проходять обшуки в монастирях, підкидаються докази, підтасовуються факти, на брехні ґрунтуються свідчення лжесвідків. І щодо архієреїв порушуються кримінальні справи. Такого не було з 1937 року», – заявив колишній народний депутат України.

Він висловив думку, що УПЦ (МП) втратила право користуватися Лаврою, тому що «не пішла на умови», які висувала українська держава:

«Насправді церква вже перемогла. Вона не пробилася під владу, не пішла на умови, а умови виставлялися з боку держави. Держава хотіла, щоб ми пішли на злиття з розкольницькою структурою під назвою ПЦУ та передали відповідно добровільно всі лаври та монастирі».

Верховна Рада України припинила повноваження народного депутата України Вадима Новинського в липні 2022 року.

Читайте також:
Президент ввів санкції проти Новинського та намісника Києво-Печерської лаври

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна