Воєнні підсумки березня-2023 і перспектива ІІІ Світової. Новий “Дикий і Лиховій” на YouTube “Новинарні”

На YouTube-каналі “Новинарні” – довгоочікуваний випуск програми “Дикий і Лиховій”: підсумки війни в березні 2023, підготовка до наступу і погляд уперед, аж у наступну війну.

Коментують та дискутують:
Євген Дикий – військовий і політичний аналітик, ветеран АТО, колишній командир штурмової роти у батальйоні “Айдар”, директор Національного антарктичного наукового центру;
Дмитро Лиховій – журналіст, редактор “Новинарні“.

Цитата: “Потрібно розуміти, що при співвідношенні втрат 1:5 в ті дні, коли Генштаб повідомляє про знищення 1000 орків – гине 200 наших”.

“Крамольне запитання: чи може бути так, що цей очікуваний наступ навесні не відбудеться, бо в нас для нього не вистачить зброї і підготовки?” – “Я думаю, що відповідь значно крамольніша за запитання. Ми в такій ситуації, що наступ не може не відбутися. Щоб він не відбувся, потрібна дуже сильна політична воля”.

Також звучать відповіді на численні запитання користувачів соцмереж.

Монтаж: Анна Клименко

З оригінального. Відповідаючи на запитання Іванни Кобєлєвої: “Чи нам потрібно буде воювати з китайцями найближчими роками?”, Євген Дикий сказав:

“Це питання ніби жартівливе, але й не зовсім. Цілком може бути, що в майбутньому історики розглядатимуть оцю нашу війну як одну з локальних війн, що передували Третій світовій.

Насправді світ котиться до Третьої світової зі швидкістю локомотива.

Чи докотиться, чи зверне на інші рейки – це зокрема вирішується і на наших полях битви. До речі, потрібно звернути увагу на заяву генерала Міллі, який сказав, що Іран за бажання може виготовити ядерні боєголовки в межах двох місяців. Це ще міняє розклад сил у регіоні. І означає, що світ ще на кілька кроків ближчий до Третьої світової війни…

Світ, як і бажав Путін, знову став біполярним, як у роки холодної війни. І так воно, зрештою, і сталося. Все, ми вже бачимо новий біполярний світ. От лише другим полюсом став Пекін, а Москва – його сировинним придатком.

Китай наразі фактично збирає нову “вісь зла”, намагаючись зібрати блок всіх, хто ненавидить західну демократію. Ці два режими – китайський та іранський – найбільше бояться проникнення західних ідей. У цієї осі зла на чолі з Китаєм є дрібні, але агресивні сателіти – як Північна Корея. Є великий сателіт, який вляпався у велику і дуже невчасну для Китаю війну – це Росія. Є союзник – Іран, який може змінити розклад, якщо спровокує початок війни на Близькому Сході, а не на Далекому. Є Тайвань, перед яким США мають зобов’язання щодо прямого збройного захисту. І зараз підтвердили, що ці зобов’язання в силі.

Окремо є умовно нейтральні гравці – такі як Індія, Бразилія…
Виявилось, що далеко не всі у третьому світі поділяють цінності ліберальної демократії. І для них антиколоніальний пафос може бути вагомішим фактором, ніж порушення міжнародного права.

Цей світ балансує на межі нової великої війни. Відомо, що Китай планує захопити Тайвань не пізніше 2027 року. А найраніший варіант – 2025 рік. Для нас це величезна різниця. Все ж таки до 2027-го, швидше за все, давно вже закінчиться ця наша війна. До 2025-го – дай Боже, щоб ми встигли. І от тоді, я не виключаю, що коли війна стане повністю світовою, нам ще доведеться виконувати свої обов’язки як союзників. Особливо якщо на той момент ми вже будемо членами НАТО, і НАТО включить у цей конфлікт як блок. А цього зовсім не можна виключати, це якраз дуже імовірний сценарій. Але давайте до цього доживемо. Треба спершу виграти цю війну”.

Таймкоди за темами:

  • 00:00 Цитати для привернення уваги
  • 02:35 Що змінилося на фронті за місяць
  • 17:00 Співвідношення втрат у Бахмуті
  • 24:47 Казус Нової Каховки. Що відбувається на лівобережжі Херсонщини
  • 34:30 Підготовка резерву. Гвардія наступу
  • 46:27 Критика від Купола
  • 57:15 “Їх зараз принесли в жертву”. Хто саме піде в наступ
  • 01:01:00 Яким буде наступ і коли?
  • 01:21:47 Шанси на успіх наступу є, якщо…
  • 01:23:35 Війна в тилу ворога
  • 01:29:37 Позиція Китаю і перспектива Третьої світової

Дивіться і читайте також:
“Гвардія наступу” – вид зсередини: що є й чого не вистачає


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.