Ратифікація Римського статуту не нашкодить Україні, то забобони, – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив за ратифікацію Україною Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд.

Про це, як передає “Європейська правда“, він сказав ввечері 24 березня під час ефіру в інстаграмі з журналістом Вадимом Карп’яком.

“Однозначно треба ратифікувати [Римський статут], щоб усі ці забобони про те, що це якось зашкодить самій Україні… Це були забобони і нічого більше”, – сказав очільник зовнішньополітичного відомства.

Кулеба нагадав, що Україна зараз “повністю визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду і без ратифікації”.

“І це теж не потрібно забувати. Тому всі, хто каже, що є якісь перешкоди для взаємодії України з МКС через те, що ми не ратифікували статут, – вони лукавлять”, – додав він.

Як відомо, 18 березня Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, уповноваженої президента РФ з прав дитини, у провадженні щодо масового викрадення росіянами українських дітей.

Учасницями Римського статуту є 123 держави, серед яких у тому числі – держави Південної Америки та близько половини держав Африки. Відтак вони мають зважати на видані МКС ордери. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан тощо. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Читайте також:
Україна зможе вимагати від РФ компенсації за воєнні злочини лише після ратифікації Римського статуту, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна