Блінкен про візит лідера Китаю в Москву: “Дипломатичне прикриття для злочинів РФ в Україні”

Візит лідера КНР Сі Цзіньпіна в Москву може вказувати на те, що Китай не вважає Росію відповідальною за воєнні злочини в Україні, скоєні в результаті її агресії.

Таку думку висловив державний секретар США Ентоні Блінкен, з посиланням на CNN повідомляє “Європейська правда“.

“Те, що президент Сі їде до Росії через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна, свідчить про те, що Китай не вбачає ролі в притягненні Кремля до відповідальності за звірства, скоєні в Україні”, – заявив Блінкен.

“І замість того, щоб навіть засудити їх, він радше забезпечить дипломатичне прикриття Росії, щоб вона продовжувала вчиняти ці самі злочини“, – додав очільник американської дипломатії.

Блінкен згадав про “принципи врегулювання української кризи“, які Пекін опублікував у річницю повномасштабного вторгнення Росії, та зазначив, що окремі їх елементи “відповідають зусиллям, які підтримають США”.

При цьому він зауважив, що “будь-які заклики до припинення вогню, які не передбачають виведення російських військ з української території, фактично будуть підтримкою схвалення російського завоювання”. Адже “дозволять Путіну перевести подих і переозброїти свої війська, а потім знову почати війну в більш вигідний для Росії час”.

“Світ не має обдурити будь-який тактичний крок Росії із “замороження” війни на власних умовах, який підтримає Китай або будь-яка інша країна”, – наголосив держсекретар США.

Як писала “Новинарня“, глава КНР Сі Цзіньпін та президент РФ Володимир Путін у понеділок, 20 березня, провели неформальну зустріч у Кремлі. Триденний візит китайського лідера в Росію розпочався через три дні після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна.

Як повідомили в Кремлі, зустріч тривала майже 4,5 години. Цзиньпін, зокрема, назвав Путіна “дорогим другом” і в контексті президентських виборів в РФ, які відбудуться 2024 року, заявив: “Упевнений, що російський народ сильно вас підтримає у ваших добрих починаннях”.

У відкритій частині розмови Путін також привітав Сі з переобранням на пост глави КНР й заявив, що “уважно вивчив мирні пропозиції Пекіна” (щодо “врегулювання” війни Росії з Україною. За словами очільника держави-агресора, російська влада відкрита для переговорного процесу.

Для Цзиньпіна поїздка в Росію стала першим закордонним візитом після переобрання на третій термін.

Читайте також:
Сі Цзіньпін хоче поговорити з Зеленським після візиту до Москви, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна