Парламент Молдови оперативно скасував “молдовську мову”

Парламент Молдови  ухвалив у другому читанні та в цілому ініційований партією влади “Дія і солідарність” (PAS) законопроєкт, який передбачає закріплення в усіх законах країни поняття “румунська мова” замість “молдовської” та “рідної” мови.

Про це в четвер, 16 березня, повідомила “Європейська правда”.

“За” проголосували 58 депутатів.

Із трансляції засідання парламенту видно, що ухвалення відбулося без обговорення і тривало менш як дві хвилини.

При цьому депутати від проросійського Блоку комуністів і соціалістів стояли із плакатами на знак протесту.

Ця фракція вимагала виключити законопроєкт про румунську мову з порядку денного, але пропозиція очікувано не набрала необхідної кількості голосів.

Після голосування депутати від PAS встали, вигукуючи “Браво!”.

Згідно з проєктом, словосполучення “молдовська мова”, “державна мова”, “офіційна мова” і “рідна мова” в будь-якій граматичній формі необхідно замінити словосполученням “румунська мова” у відповідній граматичній формі. Після таких “технічних змін” стаття конституції Молдови щодо мови стане коротшою і матиме наступний зміст: “Державною мовою Республіки Молдова є румунська мова”.

Контекст

Як відомо, ці дві мови ідентичні, тобто одна мова в Молдові мала дві назви залежно від політичних смаків. Визначення “молдавська мова” є спадком СРСР, його використовують здебільшого мешканці сільських районів.

“Молдовська” мова була оголошена офіційною мовою Молдови в статті 13 чинної конституції, прийнятої 1994 року, тоді як у декларації незалежності Молдови 1991 року використовується назва “румунська мова”.
У 2003 році парламент Молдови ухвалив закон, що визначає “молдовську” та “румунську” як позначення однієї й тієї ж мови (глотоніми).
У 2013 році конституційний суд Молдови витлумачив, що декларація про незалежність, яка називає державною мовою румунську, має пріоритет над конституцією, тим самим надавши офіційного статусу назві “румунська мова”.

Сепаратисти Придністров’я продовжують визнавати “молдовську” мову на основі кириличної абетки як одну зі своїх “офіційних” мов поряд із російською та українською.

Читайте також:
Росія планувала взяти Молдову під свій контроль до 2030 року, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна