Активісти закликають Раду ухвалити узгоджений деколонізаційний закон, який “зарубав” Бужанський

Низка громадських організацій підписали відкрите звернення, в якому закликали Верховну Раду ухвалити узгоджений на рівні парламенту закон про заборону пропаганди російської імперської політики та деколонізацію топоніміки.

Відповідний документ поширили у вівторок, 14 березня.

“Звільнення України від усіх форм пропаганди російського імперіалізму, очищення публічного простору від маркерів “русского міра” є необхідною складовою перемоги у війні з Росією. Це – одне з найважливіших нагальних завдань гуманітарної та безпекової політики.

Процес звільнення українських міст і сіл від назв і пам’ятників, нав’язаних Росією, давно розпочався знизу й триває по всій країні. Однак для того, щоб цей процес був незворотнім і всеосяжним, потрібен системний деколонізаційний закон”, – ідеться у відозві.

Активісти нагадують, що ще у квітні 2022 року велика група депутатів з різних фракцій на чолі з Федором Веніславським (“Слуга народу”) зареєструвала законопроєкт №7253, який у липні був схвалений Верховною Радою в першому читанні.

До другого читання парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підготував редакцію законопроєкту, яка комплексно розв’язує питання заборони російської імперської пропаганди і забезпечить ліквідацію відповідної російської символіки.

“Проєкт передбачає визнання злочинною і засудження російської імперської політики, забороняє її пропаганду та символи, чітко визначає критерії належності до цих символів, підстави, строки і процедури їх усунення з публічного простору, перейменування населених пунктів, вулиць та інших об’єктів, роль органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у цьому процесі”, – зазначають активісти.

Однак остаточного ухвалення закону не відбулося.

“На жаль, попри одностайну підтримку законопроєкту профільним комітетом і погоджувальною радою парламенту, ухвалення законопроєкту в цілому було зірвано. Через провокаційний виступ депутата-українофоба Бужанського, якого правляча фракція з незрозумілих причин досі тримає у своїх лавах, на пленарному засіданні 23 лютого 2023 року парламенту не вистачило одного голосу для підтримки позиції комітету. Законопроєкт відправили на повторне друге читання”, – нагадують підписанти.

На переконання активістів, Верховна Рада має якнайшвидше повернутися до розгляду законопроєкту 7253 і нарешті його ухвалити. Адже текст законопроєкту ретельно опрацьований, його підтримали профільні міністерства, експертні інституції, асоціації місцевого самоврядування, Світовий конгрес Українців.

Активісти закликають:

1. Профільний комітет Верховної Ради – упродовж найближчих днів розглянути законопроєкт 7253 за процедурою повторного другого читання і підтримати раніше схвалений комітетом збалансований текст.

2. Голову Верховної Ради України та його заступників, керівників усіх фракцій та груп – сприяти якнайшвидшому ухваленню цього законопроєкту.

3. Верховну Раду України – ухвалити законопроєкт 7253 в другому читанні і в цілому на найближчому пленарному засіданні.

“Закликаємо всіх народних депутатів України підтримати цей історичний документ і дати зелене світло повному звільненню України від маркерів “русского міра”, – резюмовано у зверненні, яке підписали:

  • Рух “Простір свободи”;
  • Мережа захисту національних інтересів АНТС;
  • Громадянський рух “Відсіч”;
  • Центр досліджень визвольного руху;
  • Громадський сектор Євромайдану;
  • ГО “Незалежні”;
  • Ініціатива “Деколонізація. Україна”;
  • Всеукраїнська кампанія “Пам’ять нації”;
  • ГО “Свіжа кров”;
  • ГО “Український світ”.

Читайте також:
“Сьогодні Рада мала ухвалити історичний закон про деколонізацію. Але виліз українофоб Бужанський…”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна