Нічна атака РФ: у низці областей є влучання ракет і загиблі

Внаслідок нічної та ранкової атаки російсько-окупаційних військ по Україні 9 березня відомо про влучання в обʼєкти інфраструктури та енергетики, поранених та загиблих цивільних.

Міністр енергетики України Герман Галущенко розповів, що на ранок зафіксовано обстріли енергетичних об’єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

Київ та область 

За даними начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка, у столиці повітряна тривога тривала майже 7 годин. Протягом цього часу окупанти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння — починаючи від баражувальних боєприпасів «Шахед» і до майже всього найменування крилатих ракет.

«Завдяки роботі нашої ППО, ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено. Але, на жаль, аеробалістична ракета типу «Кинджал» (попередня інформація) влучила в обʼєкт інфраструктури», — зазначили там.

Наразі всі служби працюють на місці. Ліквідація наслідків триває. У столиці введені часткові екстрені відключення електроенергії.

У Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини — їм надають медичну допомогу. Також рештки ракети пошкодили автомобілі. Інформація уточнюється.

Унаслідок ворожої атаки в Голосіївському районі столиці зафіксовано влучення в об’єкт інфраструктури, повідомляє Київська міська військова адміністрація.

“Наслідки повітряного удару по столиці на 7:30. В Голосіївському районі влучення в об’єкт інфраструктури. Усі служби працюють на місці. В Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини. Їм надається медична допомога. Також рештки ракети пошкодили автомобілі. Інформація уточнюється”, – ідеться в повідомленні, опублікованому в телеграм-каналі в четвер уранці.

Львівщина

Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що у Золочівському районі ворожа ракета впала у житловій зоні — почалася пожежа, яку вже загасили.

Наразі відомо про чотирьох загиблих дорослих: двоє чоловіків та двоє жінок. У момент падіння ракети вони перебували вдома.

Рятувальники ще розбирають завали. Під ними можуть бути інші люди. Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель.

Одещина 

В Одеській області під час ракетного обстрілу є влучання в об’єкт енергетичної інфраструктури, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

“Внаслідок масованого ракетного удару є влучання ракет в об’єкт енергетичної інфраструктури області, а також пошкоджені житлові будинки”.

Марченко повідомив, що наразі в області діють обмеження електропостачання. Також він повідомив, що “за результатами роботи підрозділів протиповітряної оборони є збиття ракет”.

“Триває бойова робота, саме зараз очікується друга хвиля, тому прошу мешканців області знаходитись в укриттях!” – додав голова ОВА.

Житомир 

Житомир після ударів іранськими безпілотниками Shahed-136 залишився без водопостачання, повідомили у міськраді.

“Підключаємо генератори. Орієнтовно за дві-три години потроху почнететься подача до будинків”, – йдеться у повідомленні.

Електротранспорт на маршрути у повному складі не виходить. “По маршруту 2-го та 3-го тролейбуса комунальний транспорт працює”, – додали чиновники.

Енергетики та комунальники роблять перепідключення.

“Школи і садочки прийматимуть дітей після відбою. Але гаряче харчування буде відсутнє через перебої з електроенергією. У садочках перекуси будуть забезпечені. Але погодуйте дітей вдома!” – додали у ЖМР.

За оновленими даними станом на 8:12, жертв і поранених немає, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

“Було уражено один з об’єктів енергетичної інфраструктури. Без енергопостачання майже 150 тисяч абонентів. Енергетикам вдалося заживити об’єкти критичної інфраструктури області. Вони зможуть розпочати переключення споживачів на резервні лінії живлення, як тільки буде ліквідовано пожежу”, – повідомив він.

Харківщина 

Під час масштабної повітряної тривоги по Харкову та області ворог завдав близько 15 ударів.

“Ворог завдав біля 15 ударів по місту і області. Під прицілом окупантів знову об‘єкти критичної інфраструктури. Попередньо, є влучання у приватний житловий будинку на Харківщині. Інформація щодо постраждалих і масштабів руйнувань уточнюється”, – повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Наразі в Харкові не працює наземний електротранспорт і метро.

“Наземний електротранспорт не працює. Запустили автобуси за схемою блекауту”, – повідомили у пресслужбі міськради.

Як повідомив прессекретар КП “Харківський метрополітен” Олексій Бітнер, метрополітен працює як укриття.

“Метрополітен працює як укриття. Рух поїздів не розпочинався. Про початок перевезення пасажирів – повідомимо додатково”, – сказав Бітнер.

Дніпропетровщина

9 березня Росія атакувала й Дніпропетровську область дронами та ракетами. Внаслідок атаки є жертва та постраждалі, повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Він зазначає, що є “прильоти” у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах. За, попередніми даними, одна людина загинула, дві – постраждали.

“Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства. Там серйозні руйнування. На місцях працюють відповідні служби. Приборкують пожежі та ліквідують наслідки атак”, – зазначив він.

Лисак зазначив, що сили ППО збили у Дніпропетровській області 7 ракет.

Читайте також:
Гармаші ЗСУ поцілили в командний пункт росіян, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна