“Народ же чекав визволителів”: “Схеми” опублікували таємні розмови Богуслаєва з росіянами

Журналісти програми “Схеми” оприлюднили записи телефонних розмов колишнього президента “Мотор Січі” В’ячеслава Богуслаєва, які він вів з представниками російського військово-промислового комплексу вже під час повномасштабної війни.

Записи опубліковано на сайті “Радіо Свобода”.

У цих розмовах Богуслаєв висловлює своїм російським співрозмовникам побажання, щоб президент РФ Володимир Путін довів намір окупувати Україну до кінця, нарікає на ракетні обстріли Запоріжжя, бо вони зачепили очолюваний ним авіазавод, обурюється мародерством з боку окупантів, але при цьому продовжує домовлятися з російськими бізнес-партнерами про таємне постачання до Росії вироблених “Мотор Січчю” двигунів для військових гелікоптерів через треті країни – зокрема, через Китай.

Ці записи журналісти отримали від джерел у правоохоронних органах, проаналізували та співставили з подіями того часу, а також додатково верифікували їх за допомогою експертизи Національного центру медіаекспертиз у США.

Згідно з аудіозаписами, 17 березня 2022 року Богуслаєв, на той час президент “Мотор Січі”, скаржився російському генерал-полковнику у відставці Анатолію Сітнову на обстріли запорізького авіаційного підприємства армією РФ.

Сітнов – голова ради директорів московської компанії “Двигуни “Володимир Клімов – Мотор Січ”, що здавна займається ремонтом двигунів українського виробництва “Мотор Січ”, зокрема для військових РФ.

“Били вже вдруге по нас, бл***. Так що все це балачки, що мирне населення не треба чіпати. Все це ху***. Зараз ремонтую будівлю, вікна, приміщення, бл***. “Дякую” друзям передай там всім”, – казав Богуслаєв.

З цією ж скаргою президент “Мотор Січі” телефонував Петру Кононенку, який на момент розмови обіймав посаду члена ради директорів “Мотор Січі”. Нині Кононенко керує російським підприємством “Борисфен” (співзасновником якого є “Мотор Січ”) що займається ремонтом та обслуговуванням авіадвигунів.

Богуслаєв просив Кононенка розповісти про обстріли, зокрема, командувачу протиповітряної оборони сухопутних військ Росії Олександру Леонову.

Також у березні 2022 року, судячи з записів, Богуслаєв скаржився своїм російським контактам на те, що військові армії РФ незаконно вивезли сільгоспобладнання та зерно, яке зберігалось на його підприємстві “Айленд” на Херсонщині.

“Народ обурюється. Народ же чекав. Народ чекав визволителів, а прийшли, бл***, окупанти, – нарікав Богуслаєв у розмові з Сітновим.

На записах у серпні 2022 року Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів в РФ через Китай зі своїм підлеглим – начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою, якого нині українське офіційне слідство також підозрює у роботі на країну-агресора.

Китайська компанія – це, ймовірно, China Taly Aviation Technologies (CTAT) Corp., якій у квітні 2022-го року “Мотор Січ” відправляла запчастини для капітального ремонту декількох типів авіадвигунів. І ця компанія з Китаю давно співпрацює з “Ростєхом”.

Після 24 лютого, судячи із записів, Богуслаєв волів свій інтерес до російського ринку приховати.

Зокрема, у розмові з Павлом Касаєм, директором з маркетингу і торгівлі “Мотор Січі” та керівником дочірньої компанії цієї корпорації “Вертольоти МСБ”, Богуслаєв обговорював проблему постачання українських двигунів, а саме так званої “9-ки” – моделі, яка встановлена на ударному російському гелікоптері Ка-52.

Декілька таких бортів були збиті українськими силами під час повномасштабної війни.

“Ми маємо маркування змінити, я казав вам про це. Щоб не було “МС”. Просто номер – і все”, – наполягав Богуслаєв.

Читайте також:
СБУ запобігла вивезенню за кордон майна Богуслаєва: раритетних авто, скіфського золота, зброї

Нагадаємо, президент АТ “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв був затриманий удома в Запоріжжі 22 жовтня.

Шевченківський районний суд Києва обрав йому міру запобіжного заходу – арешт на два місяці.

Фігуранту повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі агресору).

Рішення про арешт ухвалено за клопотанням Служби безпеки України та офісу генерального прокурора. Досудове розслідування триває. СБУ проводить комплексні заходи для встановлення інших учасників протиправної діяльності та притягнення винних до відповідальності.

Раніше СБУ опублікувала аудіозаписи телефонних розмов Богуслаєва, які підтверджують його співробітництво з ворогом.

Читайте також:
СБУ показала факти співпраці Богуслаєва з “ДНР”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна