За місяць із ринку Росії вийшли ще 18 міжнародних компаній, – дослідження KSE

Міжнародний бізнес повільно відмовляється від роботи на російському ринку. До березня 2023 року лише 15,3% іноземних компаній, які мали відкриті локальні компанії й отримували виручку в Росії, повністю згорнули діяльність та остаточно покинули ринок РФ, тоді як 33,7% – вичікують, а 24,3% компаній з іноземними інвестиціями продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 26,7% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в лютневому моніторингу KSE Institute (Інституту Київської школи економіки) про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

Загалом, станом на кінець лютого 2023 року, з російського ринку вийшли компанії з 34 країн і 35 галузей, показавши справжню реакцію на неспровоковану агресію РФ проти України.

Станом на 5 березня 2023 року 201 міжнародна компанія (6,4% від загального числа) повністю припинила діяльність у Росії.

За останній місяць до категорії зі статусом “вийшли” додалося 18 компаній. Також 1197 іноземних бізнесів (38,3% від загального числа) згорнули операції та заявили про намір покинути країну-агресорку.

Водночас 1225 компанії (39,2% від загального числа) з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 502 (16,1% від загального числа) призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Згідно з даними моніторингу, 201 міжнародна компанія, що повністю залишила ринок Росії, забезпечувала щонайменше 328,4 тис. робочих місць, їхній річний дохід складав $46,1 млрд, капітал оцінювався у $35,4 млрд, тоді як вартість активів цих компаній сягала $44,1 млрд.

Міжнародні бізнеси, що призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 258,0 тис. осіб персоналу, річний дохід у розмірі $39,2 млрд, $16,4 млрд капіталу і $31,5 млрд активів.

“Складно недооцінити вплив компаній, що вже повністю завершили свій вихід з ринку РФ. У них працювало 23,1% персоналу, зайнятого в іноземному бізнесі, їм належало близько 15,4% активів, 20,3% капіталу інвестованого міжнародними компаніями в Росію, а у 2021 році вони генерували 15,3% від виручки й сплатили $3,3 млрд податків або 13,5% від загальної суми податків іноземних компаній, що на той час працювали у РФ”, – ідеться у висновках KSE Institute.

Ось список повних “виходів”, які KSE Institute ідентифікував за останній місяць: Arconic, Azarga Metals, Campina LLC, Columbus, Daimler Truck, Dentsu Inc., Ejot, Elopak, Freedom Holding, Game Insight, Hines, Hitachi Energy, Iponweb (part of Criteo)¹, Koskisen, Linas Agro Group, Nissan, PHX Energy Services, Resbud, Uponor.

Експерти KSE Institute відзначають, що менші компанії з нижчими доходами вважають за краще залишатися на ринку Росії, тоді як ті, що мають більший дохід, тяжіють до того, щоб вичікувати, обмежуючи свої інвестиції як виправдання, продовжуючи заробляти та реінвестувати свій прибуток в країні-агресорі.

На думку експертів KSE Institute, 2023 рік стане вирішальним для російської економіки. Вони прогнозують скорочення реального ВВП Росії на 6,1% цього року.

Повний звіт – за цим посиланням.

Читайте також:
ЄС ухвалив 10-й пакет санкцій проти Росії та розкрив деталі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна