Міноборони закупило 100 тисяч китайських фляг для ЗСУ по 8 доларів замість 60 центів, – ЗМІ

Міністерство оборони України закупило 100 тисяч китайських фляг для ЗСУ по 8 доларів замість 60 центів.

Про це пише “Главком”, посилаючись на матеріали Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що п’ятий оперативний відділ теруправління ДБР у Львові проаналізував рух вантажів, які переміщуються через Закарпатську митницю.

Інтерес правоохоронців викликали імпортні поставки за контрактом Міноборони, який було укладено у перший місяць повномасштабної війни.

“Мова про закупівлю пластикових індивідуальних польових фляг типу «А» ємністю 1 літр для військових. Цей товар китайського виробництва відправила сінгапурська компанія WNC PTE.LTD. Отримувачем, відповідно до товарно-супровідних документів, було вказано вже згадане столичне ТОВ «Пролог Сервіс», – пише видання. 

Згідно з комерційним рахунком від 3 липня 2022 року, у рамках контракту Міноборони київська фірма замовила 30150 армійських фляг із надписами: «06.2020. Власність ЗСУ. Не для продажу» загальною вартістю $238,1 тис. Отже, ціна однієї штуки становила $7,9.

Крім цього, на початку липня 2022-го на закарпатську митницю зайшли 23 тис. штук чохлів для пластикової фляг. Загальна вартість – $203,9 тис. Відправником цього вантажу зазначено компанію бельгійської реєстрації Liege Cargo Agency Selys.

“Як з’ясувало слідство, ТОВ «Пролог Сервіс» загалом замовило 100 тис. штук армійських фляг. При цьому їхня реальна ціна у рази нижча від тієї, що вказано у митній документації – $0,59 проти $7,9! Вартість $0,59 стала відома слідству під час оперативних заходів”, – наголошують журналісти. 

“Главком” також цитує матеріали перевірки, які опинилися в розпорядженні журналістів:

“Таким чином, отримані попередні дані дозволяють висунути припущення щодо можливих корупційних проявів з боку представників ТОВ «Пролог Сервіс» та зацікавлених посадових осіб Міноборони, які здійснюють державні закупівлі, відповідно до контракту 286/3/22/48 від 23.03.2022 року. Йдеться про можливе завищення вартості імпортованої продукції, використовуючи при цьому іноземні компанії так звані «прокладки» з метою зміни та підготовки фіктивного пакету документів, який відбувається на території Нідерландів щодо вартості”.

У цілому, правоохоронці припускають, що втрати державного бюджету від цієї оборудки, могли становити не менше $700 тис.

Журналісти також написали інформаційний запит до Міністерства оборони України.

У відповіді йдеться про те, що Міноборони придбало у столичної фірми армійські фляги за ціною 318 грн за штуку. Відомство зауважило, що зі сплатою всіх податків, заробіток постачальника становив 15,34 грн на флязі.

Окремо Міноборони замовило у Центральному управлінні контролю якості експертизу складу закуплених фляг. Адже на товарі було нанесено маркування Tritan (ймовірно, мається на увазі термопластичний поліестер, який використовуєтьсяпри виробництві пляшок та фляг для пиття). Тому замовник хочу переконатися, чи дійсно армійські фляги виготовлені з цього матеріалу. Наразі немає кінцевих висновків експетизи.

“Варто зауважити, що проведена департаментом внутрішнього аудиту Міністерства оборони перевірка, без наявної експертизи щодо відповідності матеріалу зазначеному у маркуванні, а саме – Tritan, та без проведення моніторингу цін, не може підтвердити або спростувати наявність значного відхилення цін від ринкових, оскільки саме технічні характеристики та матеріал, з якого виготовлені фляги, є одним із ключових факторів при ціноутворенні”, – наголосили в оборонному відомстві.

Читайте також:
Скандал із закупівлями харчів для ЗСУ: силовики оголосили підозру двом керівникам підприємств

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна