Чи буде 8 березня 2023 року вихідним днем? ℗

На початку березня багато українців цікавляться, чи буде вихідним цьогоріч Міжнародний жіночий день. Тим паче, що з ініціативи народних депутатів та Міністерства культури й інформполітики в “Дії” організували опитування, щоб визначити, чи лишати 8 березня “червоним днем календаря”. А інша група нардепів подала законопроєкт №9009, яким пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю і ліквідувати такі державні свята: 8 березня – Міжнародний жіночий день, 1 травня – День праці, 9 травня – День Перемоги. Натомість є пропозиція запровадити нові свята: 25 лютого – День української жінки, 9 березня – Шевченків день, другий тиждень травня – День матері.

Інтрига тримається. Рада ще не розглядала проєкт 9009, об нього ламають списи критики та прибічники. Через наплив охочих проголосувати “Дія” зависає, коли про опитування згадують по телевізору. При цьому застосунок не показує поточні результати голосування щодо жіночого дня. Як пояснив в ефірі національного телемарафону керівник напрямку розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації Мстислав Банік, результати приховують навмисно – щоб не впливати на думку тих, хто бере участь у цьому опитуванні.

В ці дні у смартфонах обирають один із трьох варіантів відповіді щодо 8 березня:

  • день буде робочим,
  • день залишиться вихідним,
  • не можу визначитись.

Депутатка від “Слуги народу” Марина Бардіна у відео, розміщеному в застосунку, нагадує, що в більшості країн 8 березня є робочим днем, і лише в пострадянських та деяких інших країнах соцтабору й Африки – офіційним вихідним.

До речі, в грудні у “Дії” відбувалося опитування щодо дат відзначення Різдва. І його підсумок вочевидь зіграв свою роль для рішень Церкви про перехід на григоріанський календар для нерухомих свят, де Різдво святкуватиметься лише 25 грудня.

Тож існує припущення, що свято 8 березня в процесі декомунізації невдовзі скасують, і весь цей “джентльменський” набір – квіти, прикраси, солодощі, парфюмерия та інші подарунки – також буде перенесений на іншу дату. Або все це доведеться дарувати жінкам просто так, без спеціального дня.

А щодо вихідного дня 8 березня – відповідь готова вже сьогодні. Його не буде.

Річ у тім, що указом президента Володимира Зеленського №64/2022 із 05:30 24 лютого 2022 року в Україні запроваджено воєнний стан, і Верховна Рада затвердила його відповідним законом. Надалі воєнний стан щоразу продовжували. Одним із наслідків цих рішень стало те, що у 2022 році було скасовано святкові дні – 8 березня, 1 і 9 травня, 28 червня, 24 серпня, 14 жовтня, 25 грудня тощо. Також скасовано неробочі понеділки після Великодня і Трійці. Це відбулося внаслідок дії Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

У 2023 році, поки триває повномасштабна агресія Росії та діє воєнний стан, святкові вихідні скасовуються за тією самою схемою.

Нагадаємо, станом на сьогодні воєнний стан в Україні продовжено від 19 лютого до 20 травня 2023 року. Тому, крім 8 березня, додаткових державних вихідних точно не буде і на Великдень, який цьогоріч випадає на 16 квітня, і на 1 й 9 травня.

Тож святкувати будемо після перемоги. До того часу вже визначимося з вихідним “на честь Клари Цеткін” та розберемося, чи це формальний день “жінкошанування” – один на цілий рік, чи привід згадати про справжнє жіноче рівноправ’я.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна