Міноборони відкрило ціни на харчування для військових

Міністерство оборони України 28 лютого оприлюднило додатки до договорів щодо вартості послуг з організації харчування ЗСУ, а також ціни на продукти в каталозі, які закуповують постачальники.

Як повідомили в міністерстві у вівторок, 28 лютого, такий підхід буде застосований і до інших угод, які стосуються тилового забезпечення. Зокрема, щодо військової форми, паливно-мастильних матеріалів та іншого.

Відповідна інформація буде публікуватись без відомостей щодо номерів військових частин, їхніх місць розташування та кількості особового складу.

Згідно з опублікованими Міноборони даними, вартість послуги добового харчування склала від 137,04 грн до 144,06 грн (була 145,80 грн).

При цьому ціна яєць як першого, так і вищого сорту становить 8-9 гривень, макаронних виробів – коливається від 35,70 до 42,30 грн за кілограм, ціна за кілограм картоплі свіжої коливається від 12,60 до 17,70 грн, кілограм картоплі свіжої ранньої вартує від 16,90 до 40 грн, куряче стегно коштує від 90,96 до 108 грн за кілограм.

Пресслужба зазначила, що Міноборони закуповує не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, включає в себе логістику тощо: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видача продуктів харчування, їхній облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом, підтримання обʼєктів продовольчої служби (їдалень, складів), обладнання та майна в належному стані та їх технічне обслуговування, відшкодування комунальних витрат та інші заходи, згідно з заявками командирів військових частин у визначених в заявках місцях.

Всі ці витрати закладені у вартість продуктів, без будь яких окремих доплат за інші зазначені послуги. Зменшення цін вдалося забезпечити завдяки скороченню термінів дії договору, що позбавило постачальників необхідності враховувати інфляційні та інші ризики.

Таблиці з цінами доступні за посиланням. 

Контекст

Міністерство оборони підозрюють у неправомірному витрачанні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України.

21 січня видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал журналіста із проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі МОУ розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство нібито законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Читайте також:
“Не просто службовий злочин”: Резніков детально відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна