Історії України таки не буде в переліку обов’язкових предметів НМТ, — Рада схвалила закон

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закон про проведення у 2023 році Національного мультимедійного тесту (НМТ) для випускників 11-х класів.

Обов’язковими предметами НМТ залишилися українська мова та математика, повідомив голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“Парламент прийняв проект 8228-1 в другому читанні і в цілому як закон! Без змін! Українська мова і математика – обов’язкові, третій предмет – на вибір. Вітаю всіх. Тема закрита. Крапка”, – написав він.

Як писала “Новинарня“, у 2023-му вже другий рік поспіль через безпекову ситуацію було вирішено не проводити зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), замінивши його на Національний мультимедійний тест.

Випускники здаватимуть три предмети: українську мову, математику і один предмет на вибір: історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія чи фізика.

Той факт, що у 2023 році з переліку обов’язкових предметів вилучили історію України, спричинив значні дискусії.

Саме через це на початку лютого 2023-го Верховна Рада не змогла ухвалити законопроєкт №8228–1 про НМТ у цілому.

Як повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович, під час голосування 23 лютого його поправку про обов’язкове складання історії України вступниками до вишів 2023 року підтримали тільки 109 народних депутатів.

“Рішення ухвалили символічно – напередодні повномасштабного вторгення Росії. Путін почав його, бо для нього ми з росіянами – “один народ”. А так він вважає не тому, що українці та росіяни знають 2+2=4, атому, що в нас, на його думку, спільна з ними історія. Він не лише так вважає сам – він робить усе, щоб так вважали й українці. І парламентарії (цим голосуванням) полегшили його роботу”, – додав В’ятрович.

Читайте також:
Історія України не буде обов’язковим предметом під час складання НМТ-2023 для вступу до вишу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна