Зеленський і прем’єрка Італії підписали в Києві спільну декларацію

Італія підтримує скликання Саміту миру та висловлює подяку за українську “формулу миру”, вперше представлену президентом Зеленським на саміті лідерів G20 на Балі 15 листопада 2022 року.

Про це йдеться у спільній декларації, підписаній у вівторок, 21 лютого, під час візиту в Україну прем’єр-міністра Італії Джорджі Мелоні.

“Італія віддана справедливому миру для України, заснованому на Формулі миру, та підтверджує свою відданість активній роботі з Україною над мирним планом із десяти пунктів”, – ідеться у тексті.

Згідно з документом, президент України та голова Ради міністрів Італійської Республіки “підтверджують свою непохитну підтримку принципів міжнародного права, непорушності кордонів і права кожної держави обирати власний шлях і механізми безпеки; відзначають готовність залишатися повністю відданими політиці невизнання незаконної анексії територій України Росією”.

“Україна й Італія підтверджують свою відданість зміцненню спільних зусиль для забезпечення подальшого прогресу на шляху впровадження стандартів ЄС і НАТО та інтеграції України до Європейського Союзу й Північноатлантичного альянсу; поновлюючи запевнення щодо відданості альянсу політиці відкритих дверей НАТО відповідно до Стратегічної концепції НАТО 2022 року та Декларації Мадридського саміту, Італійська Республіка підтримуватиме активізацію партнерства НАТО з Україною”, – йдеться у заяві.

“Італійська Республіка висловлює готовність відігравати ключову роль у відбудові України, зокрема через міжвідомчу Координаційну платформу донорів, узгоджену між Україною, “Групою семи”, міжнародними фінансовими організаціями та іншими ключовими партнерами, зокрема через значний і загальновизнаний досвід італійських компаній у важливих секторах і співпрацю для забезпечення прозорого, інклюзивного та орієнтованого на реформи процесу”, – йдеться в заяві.

Зеленський і Мелоні також “згодні з можливістю організувати в Італії італійсько-українську конференцію для обговорення характеру підтримки та співпраці, яку ми можемо розвивати в контексті відбудови”.

“Україна готова визнати важливу роль Італії у реконструкції та швидкому відновленні країни”, – наголошується в документі.

Прем’єр-міністерка Джорджа Мелоні окремо заявила: у квітні Італія організує конференцію із залученням власних бізнес-компаній з питань відновлення України, повідомила італійська

“Ми поговорили сьогодні про повоєнне відновлення України та про Fast Recovery Plan, тобто про відновлення вже зараз… В Італії буде організована конференція з приводу відновлення у квітні цього року. Над її організацією ми працюватимемо. Італійські компанії мають ноу-хау та компетенцію, які готові надати, бо Італія прагне відіграти значну роль у процесі відновлення України – вже починаючи із сьогоднішнього дня”, – заявила Мелоні на пресконференції в Києві.

Читайте також:
Прем’єрка Італії – з візитом у Києві, відвідає Бучу та Ірпінь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна