“Путін продовжує робити помилки”: Байден описав вміст нового пакету військової допомоги Україні

доповнено

Сполучені Штати виділяють новий пакет військової допомоги для України на суму 500 млн доларів. Серед іншого він включатиме ракети до РСЗВ HIMARS, протитанкових ракетних комплексів тощо.

Про це під час пресконференції в понеділок, 20 лютого, з президентом Володимиром Зеленським заявив президент США Джо Байден.

“Разом із союзниками ми вже надали [Україні] 700 танків, тисячі військових автомобілів, 1 тис. артилерійських систем, понад 2 млн артилерійських снарядів, понад 50 артилерійських систем далекого радіусу дії, протикорабельних і систем ППО і все для оборони України. І це без врахування 0,5 млрд доларів, про які я анонсую сьогодні і завтра”, – наголосив президент США.

За його словами, у новому пакеті військової допомоги буде, зокрема, більше ракет для систем HIMARS, протитанкових ракетних комплексів Javelin, більше військової техніки та озброєння.

Байден додав, що не знає, на що сподівається президент РФ Володимир Путін.

“Путін хотів, щоб Захід був розділений. Розраховував на те, що ми не зможемо забезпечити єдність країн-членів НАТО, що ми не зможемо забезпечити єдність у допомозі Україні”, – сказав Байден, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

“Він сподівався, що єдність буде нетривалою. Тепер, мабуть, він на це не сподівається. Узагалі не знаю, на що він сподівається. Але він продовжує робити помилки”, – сказав американський президент.

“Росія прагне стерти Україну з лиця землі. Багато хто виїжджає з Росії, тому що вони не бачать майбутнього в цій країні. Російська економіка перебуває у складній ситуації”, – сказав він.

Партнери України не мають сумніву, що українці здобудуть перемогу у розв’язаній РФ війні, заявив Байден.

Він згадав, як рік тому, після початку російського вторгнення, мав телефонну розмову з Зеленським і запитав, що він, як Президент США, може зробити для нього та для України.

“Ви просили мене – згуртуйте лідерів світу. Попросіть їх підтримати Україну. Ви тоді сказали, що не знаєте, коли ми зможемо говорити знову. У ту темну ніч, рік тому, світ чекав на захоплення Києва і, ймовірно, навіть на кінець для України. Але рік потому Київ стоїть, і Україна стоїть. Мушу відзначити, що Київ захопив частину мого серця. Демократія вистояла. Америка стоїть поряд із вами, і світ стоїть разом з вами”, – підкреслив Байден.

Глава Білого дому підкреслив, що це найбільша наземна війна в Європі за три чверті століття. “І ви в ній досягаєте успіху, всупереч іншим очікуванням. Ми переконані, що ви будете і надалі перемагати», – наголосив президент США.

Читайте також:
Про що говорили Байден і Зеленський: подробиці від Банкової

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна