МЗС анонсувало візит “важливого гостя” до Києва на тлі поїздки Байдена до Польщі

Міністерство закордонних справ повідомило, що у Києві очікується візит когось із “головних” західних партнерів України. 20 лютого у столиці перекриті низка вулиць, зокрема, біля залізничного вокзалу та посольства США, однак, кого саме чекають, у МЗС поки не кажуть.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник в ефірі національного марафону новин у понеділок, 20 лютого.

“Давайте ми поки збережімо цю інтригу і не будемо забігати наперед. Я сподіваюся, що той сюрприз, який готується, що все вдасться. Адже для нас важливо, що напередодні перших роковин агресії, великомасштабної агресії, ми відчуємо і побачмо не лише підтримку на словах, не лише солідарність, але і ще більшу допомогу і так само присутність наших важливих, головних партнерів у Києві”, – сказав Мельник, його цитує “Українська правда”.

Він відмовився розповісти, кого саме чекають у столиці, попросивши “почекати, бо залишилося зовсім недовго”.

Вранці 20 лютого у Києві були перекриті вулиці у центрі міста, поблизу посольства США, а також дороги від посольства у сторону до центрального залізничного вокзалу.
Українські ЗМІ з посиланням на очевидців повідомляли, що у Києві був перекритий проспект Перемоги та бульвар Лесі Українки. Очевидці виклали відео, на якому видно, як цим маршрутом проїхав кортеж, основу якого складали американські позашляховики.

Крім того, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не поїхав на анонсовану зустріч з європейськими міністрами закордонних справ у Брюсселі, яка мала відбутися перед засіданням Ради ЄС.
Це стало відомо з його повідомлення у Twitter, що стосувалося іншого питання.

“Я вдячний Естонії за пропозицію щодо спільних прямих закупівель зброї та боєприпасів, які можуть початися з надання країнами ЄС 1 млн 155-мм снарядів. Попри те, що не можу сьогодні бути особисто присутнім на #FAC (засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС – ЄП), ми рішуче підтримуємо ініціативу та закликаємо втілити її в життя”, – зазначив Кулеба.

Крім того, в понеділок, 20 лютого, розпочинається дводенний візит президента США Джо Байдена в Польщу: його подорож у Європу присвячена річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Раніше повідомлялося, що Байден вилетить з Вашингтона у другій половині дня 20 лютого за американським часом, а прилетить у Польщу вранці 21 лютого за місцевим часом.

Відомо про три основні пункти програми цього візиту президента США:

  • зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою 21 лютого: Дуда вже заявив, що переконуватиме Байдена збільшити присутність військ та американської техніки у Польщі;
  • промова в саду Королівського замку Варшави, присвячена річниці російського вторгнення в Україну — звернення заплановане на 21 лютого, о 17:30 за місцевим часом (18:30 за Києвом);
  • зустріч Джо Байдена з лідерами бухарестської дев’ятки 22 лютого (об’єднання країн Центральної та Східної Європи для поглибленого співробітництва між державами східного флангу НАТО, до «дев’ятки» входять Болгарія, Угорщина, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина та Чехія).

У Вашингтоні анонсували, що американський президент у своїй новій варшавській промові зробить особливий акцент на тому, як за минулий рік США «згуртували світ на підтримку українського народу, який захищає свою свободу та демократію». Крім того, Байден знову озвучить обіцянку «стояти поруч із народом України стільки, скільки потрібно».

Читайте також:
Байден заявив, що США не передаватимуть Україні винищувачі F-16

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна