Дим-машина, прильоти й турнікети: як волонтери навчають українців надавати першу медичну допомогу

автор: Марина Ткачук
фото: ГО “Волонтерська сотня “Доброволя”
відео Єгора Бондаренка, монтаж Андрія Ігнатенка

Популярність тренінгів із тактичної медицини серед українців стрімко зросла ще напередодні повномасштабного вторгнення російської армії. Охочих опанувати навички першої медичної допомоги для постраждалих вистачає й зараз. Здебільшого такі практичні тренінги проводять громадські чи волонтерські організації. На одному з таких вишколів для цивільних побували журналісти “Новинарні“.

Відео:

Наталія Воронкова, голова правління громадської організації “Волонтерська сотня “Доброволя”, розповідає, що такі тренінги їхні парамедики проводять із 2014 року. Однак раніше основну увагу приділяли навчанню військових.

“У нас і зараз такі тренінги часто замовляють військові, – розповідає Наталя. – Перед самим повномасштабним наступом ми встигли відпрацювати з бригадами цілу низку практичних навчань – надали нових вмінь або ж “полірнули” знання для тих, хто вже мав бойовий досвід. Якщо це військові медики, ми долучаємо до тренінгів ще анестезіологів та військових лікарів, або курсантів військово-медичної академії”.

“Із цивільними ми відпрацьовуємо простішу схему навчання. Одним словом, вчимо “латати” поранення: як зупинити критичну кровотечу, відновити дихання, провести огляд ушкоджень і оцінку стану потерпілого. Як діяти під час поранення легень, живота. Як робити фіксацію при переломах, у тому числі й складних. Вчимо, як стабілізувати стан людини і зробити так, щоб вона дочекалася професійної медичної допомоги”, – пояснює Воронкова.

Спершу учасники нашого тренінгу відпрацьовують теорію, алгоритм поведінки під час обстрілу – куди і як ховатися, та правила особистої безпеки. Аналізують склад аптечки і вчаться користуватися її вмістом.

Родзинкою тренінгу стає практичне відпрацювання домедичної допомоги в умовах бойових дій. Для “курсантів” фактично відтворюють атмосферу обстрілу – із дим-машиною, миготінням світла, звуками стрілянини та командами про “приліт”. “Рятувальникам” у цих умовах потрібно провести належний огляд потерпілого, виявити усі мітки-“поранення”, очевидні й не дуже, надати допомогу, провести евакуацію. Та ще й при цьому належним чином реагувати на надмірно емоційну реакцію “сторонніх” (роль яких виконують волонтери), що навмисно заважають надавати допомогу потерпілому. Все як у реальних польових умовах.

Подруги-киянки Людмила й Ірина прийшли на тренінг разом. “Краще, звісно, щоб ці знання нам не знадобилися на практиці, але ситуація в країні така, що треба бути готовими до всього”, – кажуть дівчата.

Фотогалерея:

тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (5) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (2) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (1) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя - Наталія Воронкова (1) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (3) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (10) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (9) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (8) тренінг такмед - Волонтерська сотня Доброволя (4)
<
>

Є серед учасників тренінгу і сім’ї з підлітками.

“До нас приходять різні люди, – запевняє Наталія Воронкова. – Здебільшого дізнаються про нас із соцмереж. Ми проводимо тренінги за благодійний внесок від учасника. Всі ці гроші йдуть на допомогу військовим медикам, які перебувають на фронті”.

Зі слів голови “Доброволі”, активісти їхньої волонтерської організації не отримують жодної платні – всі працюють безкоштовно, допомагаючи нашим захисникам перемогти у війні.

Читайте також:
У Києві для учасників бойових дій провели сеанс арт-терапії

“Це так само важливо, як уміти стріляти”: як пройшов вишкіл із тактичної медицини на Рівненському полігоні

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.