Проєкт закону про відбудову зруйнованих під час війни будівель звужує права людей з інвалідністю, – ГО

інвалід

Законопроєкт щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій, який перебуває на розгляді Верховної Ради, несе ризики того, що забудовники не враховуватимуть потреб людей з інвалідністю, хоча внаслідок повномасштабного вторгнення РФ їх кількість в Україні збільшилася.

У зв’язку з цим громадська спілка “Ліга сильних”, яка має на меті активізувати людей з інвалідністю для участі в реалізації власних прав, спрямувала до парламенту пропозиції щодо цього  законопроєкту, повідомила виконавча директорка ГО Дар’я Сидоренко.

Йдеться про проєкт закону №8072 “Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій”.

Як зазначила Сидоренко, юристи “Ліги сильних” виявили в цьому документі кілька положень, які несуть ризик звуження прав осіб з інвалідністю та потенційно створюють можливість для зловживань із боку забудовників.

Йдеться про кілька ключових моментів, які нівелюють чинні державні будівельні норми (ДБН) в частині забезпечення інклюзивності будівель. Зауваження стосуються кількох розділів нової статті 26-6. Абзац 4 частини 3 законопроєкту містить потенційну загрозу неврахування вимог щодо інклюзивності будівель через запровадження так званого “дефектного акту”.

Як зазначили в громадській організації, потрібні зміни до частини 4, де йдеться про набуття автоматичного права на виконання підготовчих та будівельних робіт. Це створює ризик для недобросовісних учасників будівництва і вони можуть ігнорувати вимоги ДБН В.2.2-40 про забезпечення інклюзивності будівель.

Потребує допрацювання і пропозиція введення в експлуатацію об’єкта будівництва до завершення так званого “окремого виду робіт, які не впливають на функціонування об’єкта в цілому” (ч. 5 нової статті 26-6).

Наприклад, забудовник може здати об’єкт без пандусів та уникнути відповідальності.

“На жаль, кожного дня збільшується кількість травмованих людей як серед цивільного населення, так і військових. Державна політика має бути безумовно спрямована на захист прав таких людей. Щоб вони могли вільно користуватися об’єктами соціальної інфраструктури”, — додала Сидоренко.

Раніше “Ліга сильних” заявила про те, що законопроєкт №8072 не захищає права людей з інвалідністю.

Законопроєкт №8072 зареєстрований у Верховній Раді 23 вересня 2022 року. Як зазначається в пояснювальній записці, метою законопроєкту є “спрощення процедури набуття права на виконання будівельних робіт з капітального ремонту або реконструкції об’єктів, які включені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, та прийняттям їх в експлуатацію”.

Читайте також:
“Тут все по-іншому”: батьки дітей з інвалідністю про евакуацію, життя і освіту в Європі

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна