Венеційська комісія відмовилися від участі у відборі суддів КСУ без випавлення “єврозакону”

Венеційська комісія офіційно відмовилася від призначення членів до Дорадчої групи експертів (ДГЕ), яка має брати участь у відборі суддів Конституційного Суду України, доки не буде втілено її рекомендації з виправлення закону про КС.

Про це йдеться в листі голови Венеційської комісії Клер Базі-Малорі на ім’я голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, який було оприлюднено в середу, 25 січня.

Лист супроводжується роз’ясненнями до рекомендацій “Венеційки”, які були опубліковані вже після схвалення закону в грудні 2022 року, де вказується, що ключові з них не змінилися.

Ідеться про те, що кількість членів Дорадчої групи експертів має налічувати сім осіб (а не шість), причому більшість – чотири – мають становити міжнародні експерти. Крім того, кандидати, визнані ДГЕ як недоброчесні, не можуть бути призначеними на посаду суддів КСУ.

“Хоча більшість ключових рекомендацій, викладених у висновку від грудня 2022 року, були виконані, дві ключові рекомендації – щодо повноважень ДГЕ та її складу – не були враховані в ухваленому законі”, – йдеться в листі Базі-Малорі.

“У світлі цього висновку передумови для номінування Венеційською комісією кандидатів у члени ДГЕ не виконані”, зазначено в посланні.

Голова комісії запропонувала українській стороні допомогу з підготовкою відповідних напрацювань до закону про Конституційний Суд, щоб врахувати вказані рекомендації.

“Очевидно, з такою позицією Венеційки не поспішатимуть делегувати своїх членів і інші міжнародні партнери. А значить, без змін, на які очікує ВК і ЄС, комісію з добору суддів не можна буде сформувати”, – прокоментував антикорупційний активіст, голова фундації DeJure Михайло Жернаков.

“Шановна владо. Давайте закінчимо вже нарешті цю історію, внесемо зміни і відкриємо таки собі шлях до ЄС. Воно і так уже дуже нашкодило нам на міжнародному рівні”, – додав він.

Контекст

13 грудня 2022 року Верховна Рада підтримала проєкт закону №7662 про удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду без правки про кількість членів Дорадчої групи експертів.

Експерти у сфері судової реформи попереджали, що це може зробити КС підконтрольним владі, та просили парламент не ухвалювати закон у такому вигляді, а після прийняття – закликали Зеленського ветувати його.

19 грудня Венеційська комісія опублікувала оновлений висновок щодо законопроєкту в №7662, рекомендувавши змінити його в тій редакції, за яку висловлюються громадські експерти у сфері судової реформи. Попри це, президент 20 грудня підписав закон.

У червні 2022 року Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени Євросоюзу за умови виконання сімох рекомендацій, які стосуються реформи добору суддів Конституційного суду та судової реформи, боротьби з корупцією та відмиванням коштів, належного впровадження антиолігархічного законодавства, ухвалення нового закону про медіа, а також забезпечення прав національних меншин.

Читайте також:
Стали відомі сім умов, які України має виконати, щоб не втратити статус кандидата до ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна