12-й масований удар по енергосистемі: ворог бив по ТЕС, відключення можуть збільшитися

Через учорашній ракетний обстріл росіян по ТЕС терміни відключень світла в Україні можуть збільшитись – в усіх областях пропорційно знизили ліміти споживання.

Про це повідомляє “Укренерго” в неділю, 15 січня.

“Станом на 11:00 енергетична інфраструктура відновлюється після 12-го ракетного удару Росії, тривають ремонтні роботи на всіх пошкоджених обстрілами об’єктах”, – зазначили в Національній енергетичній компанії.

“Вчора ворог намагався прицільно бити по блоках теплових електростанцій (ТЕС). Через пошкодження обладнання вони припинили або знизили виробіток електроенергії, і в енергосистемі збільшився дефіцит. Це змусило дещо знизити ліміти споживання, пропорційно для всіх областей. Обмеження діють протягом всієї доби. При їх перевищенні будуть застосовані аварійні відключення. Отже, для споживачів терміни відключень можуть збільшитись”, – зазначили в “Укренерго”.

Уточнення по ситуації у вашій області або місті можна отримати на сайті місцевого оператора розподільчих мереж (список обленерго).

Читайте також:
“Наступні дні будуть важкими”. Міністр енергетики попередив про нові відключення

Контекст

14 січня росіяни завдали дві хвилі ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України. Перша – ранкова – була вчинена із застосуванням імовірно балістичних ракет (або зенітних із балістичною траєкторією). Друга – по обіді – прийшла з уже звичними крилатими ракетами. В обох випадках серед цілей були об’єкти енергетичної інфраструктури. У деяких областях повідомляли про влучання.

Армія РФ цілеспрямовано б’є ракетами по енергетичних об’єктах України з 10 жовтня. Відтоді зберігаються певні обмеження у системі передачі електроенергії, спричинені пошкодженнями ТЕЦ, ТЕС, ГЕС, трансформаторів та магістральних мереж. Постійним явищем стали стабілізаційні та аварійні відключення, що враховують дефіцит електрики.

Найгірша ситуація з електрозабезпеченням була в грудні (особливо в Києві і центральних областях), надалі ситуація дещо виправилася.
Якщо не буде нових масованих ракетних обстрілів з боку Росії, Україна має стабілізувати енергетичну систему до літа, заявляв міністр енергетики Герман Галущенко 22 грудня.

Читайте також:
Ракетний удар РФ по будинку в Дніпрі: загиблих уже понад 20, у місті триденна жалоба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна