У Бразилії поліція звільнила від протестувальників урядові будівлі, 400 людей затримані

У Бразилії поліція звільнила від протестувальників Конгрес країни, президентський палац і Верховний суд. На операцію з очищення будівель пішло кілька годин.

Про це у понеділок, 9 січня, повідомляє CNN.

За словами губернатора федерального округу Ібанейса Роша, заарештовано щонайменше 400 осіб.

“Вони заплатять за свої злочини. Ми продовжуємо працювати над встановленням всіх інших осіб, які брали участь у цих терористичних актах, що відбулися сьогодні вдень у Федеральному окрузі. Продовжуємо працювати над наведенням порядку”, — написав Роша у Twitter.

Однак через кілька годин після цього Роша був відсторонений від посади на 90 днів суддею Верховного суду Александром де Мораесом.

Суддя також наказав військовим розібрати всі табори прихильників Болсонару по всій країні протягом 24 годин і наказав поліції заарештувати протестувальників, які все ще перебувають на вулицях.

Командувачі збройних сил, поліції та міністр оборони будуть притягнуті до відповідальності в суді, якщо табори не будуть розібрані, сказав суддя Мораес. Він наголосив, що всі дороги мають бути очищені в понеділок 9 січня.

Колишній президент Бразилії Жаїр Болсонару заявив, що протести на його підтримку із вторгненнями в державні будівлі та пограбуваннями, “виходять за межі правил демократії”.

“Мирні демонстрації у законній формі є частиною демократії. Проте грабежі та захоплення державних будівель, які відбувалися сьогодні, а також ті, що практикувалися лівими у 2013 та 2017 роках, не підпадають під дію цього правила”, — написав він у Twitter.

Болсонару наголосив, що протягом свого президентського терміну він завжди поважав та захищав закони, демократію, прозорість та свободу.

Передісторія 

У другому турі виборів президента Бразилії, що відбувся 30 жовтня 2022 року, переміг Луїз Інасіо Лула да Сілва, який протистояв чинному президенту Жаїру Болсонару. Згідно з даними Вищого виборчого суду країни, політик, який вже очолював Бразилію в минулому, отримав 50,8% голосів виборців, Жаір Болсонару — 49,1%.

Болсонару відмовився давати будь-які публічні коментарі одразу після того, як суд заявив, що він програв у другому турі Луїсу Інасіо Лула да Сілві. Розрив між політиками становив менш ніж 2 відсоткові пункти, що є найменшим відривом на президентських виборах у сучасній історії країни.

31 жовтня, Болсонару зустрівся з керівником свого апарату та деякими іншими міністрами та радниками, а також зі своїм старшим сином, сенатором Флавіо Болсонару. У твіттері Флавіо Болсонару подякував прихильникам свого батька і сказав, що вони не відмовляться від Бразилії.

1 листопада прихильники Болсонару, незадоволені результатами виборів, перекрили дороги по всій країні та обмежили доступ до міжнародного аеропорту Сан-Паулу. Це призвело до скасування деяких рейсів. За даними поліції, понад 300 федеральних автомагістралей були частково або повністю заблоковані, тому суди наказали розчистити дороги.

1 січня у Бразилії затримали чоловіка, який намагався потрапити на інавгурацію нового президента Луїса Інасіу Лула да Сілви з вибуховим пристроєм і ножем. Інцидент стався у столиці Бразилії Бразиліа на еспланаді, де зібралися близько 300 000 людей, щоб відсвяткувати церемонію в Конгресі Бразилії.

Попри інцидент ветеран лівих політиків да Сілва склав присягу. Зазначається, що поліція перебувала у підвищеній готовності через значну політичну напругу в країні.

8 січня прихильники експрезидента Бразилії Жаїра Болсонара штурмували президентський палац, Конгрес і Верховний суд. Поліція застосувала сльозогінний газ, намагаючись відтіснити демонстрантів. Новий президент Лула да Сілва пообіцяв покарати організаторів заворушень.

Бразильський нафтовий гігант Petroleo Brasileiro SA посилив заходи безпеки на своїх нафтопереробних заводах на тлі заворушень в країні та після погроз щодо активів, у тому числі найбільшого паливного заводу країни.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна