Як мережі автозаправок вдають, ніби донатять на оборону України

доповнено

Артем Куюн
експерт консалтингової групи “А-95”

Економні нафтові пацифісти (FB)

Свято минуло, можна й матюкнутись.

Гортаю різдвяну стрічку, випливає реклама української мережі Socar – звітують, що зібрали там по якійсь акції зі своїх клієнтів 1 млн грн й закупили щось там гуманітарне. Звичайно, під егідою якоїсь президентської ініціативи. А без неї не вийшло б? Добре, спишемо на традиції…

Бляха, ну не соромтесь вже! Впевнений, у вашого боса тільки офіційна місячна зарплата більше за той мільйон. Дістаньте вже зі своєї кишені один з тих багатьох мільйонів (а краще декілька) та закупіть це все самі, тоді вже звітуйте! Зараз же це виглядає так, що українці допомагають нафтовій компанії збирати на аптечки.

Ну, ви не називаєте війну війною, допомагаєте у своїх пресрелізах усім, крім військових, то хоча б вже дайте грошей цим людям зі своїх. Ви – частка міжнародної нафтової компанії зі своїми свердловинами й заводами, яка на фантастичних цінах цього року заробила мільярди доларів прибутку. Непогано заробили й на переробці російської нафти в Туреччині, еге ж? Ну не соромтесь, прошу!

Є й інші “кейси”. Скільки коштувало власнику мережі БРСМ* Андрію Бібі побудувати 50 церков для московських попів? Не помилюся, що десятки мільйонів доларів. Про податкові історії на мільярди гривень навіть не хочу зараз згадувати. Зараз звітують, що за рахунок пожертв клієнтів сформували фонд на цілих 812 тис. грн…

С@ка, ви серйозно?!! Тримайте пораду: набагато краще буде виглядати колона із, скажімо, 50 або навіть 100 закуплених вами джипів та пікапів, на яких буде написано, наприклад, “За Шепетівку!” (там рашисти розбомбили нафтобазу компанії). Натомість бачимо: передали форми на 43500 грн, фоточки з купи ракурсів… Але ж ви можете в тисячу разів більше!

Мережа UPG. Номер два у рейтингу найбільших імпортерів дизелю 2022 року. Купили влітку в Польщі термінал за 25 млн доларів. За моїми оцінками, заробили минулого року мінімум $80 млн. Круто, молодці, але допомагайте країні та її війську, к@рва! Тим більше, що з тих мільйонів трохи прихопили з бюджету…

Але що ми бачимо на сайті цієї лавки: “У перший день зими в національній мережі АЗК UPG стартувала благодійна ініціатива «Енергія добра». Частину коштів від кожного проданого гарячого напою ми спрямовуємо на адресну допомогу населенню, яке постраждало внаслідок війни”.

Вашу ж мать! Я правильно розумію, що якщо не куплять гарячі напої, то й допомоги не буде? Невідому частину коштів від, бляха, гарячих напоїв… Навіть не пального… Та віддайте вже весь прибуток з тих на напоїв, не соромтесь!

В цілому на сайті UPG ані слова про допомогу військовим. “Віримо, підтримуємо…” Бла-бла-бла. Де гроші, шановні?

Знаю, всі заправляють транспорт державних та муніципальних установ, волонтерів, сподіваюсь, щось донатите особисто, але те, що ми бачимо в ефірі та чим ви намагаєтесь справити враження, ніфіга не вставляють та не відповідають вашим можливостям. Це стосується не тільки перелічених персонажів.

Так, гуманітарний напрямок важливий, але на ньому працює безліч міжнародних організацій, які дають гроші на все, крім армії. Допомога ЗСУ – виключно наша справа. Це податки та допомога з прибутку. Саме це має бути у центрі ваших зусиль! І нашої уваги.

Оцей пацифізм та миролюбність вже й не працюють з точки зору маркетингу, який ви намагаєтеся зашити у свою начебто благодійність. Вже й приклади є! Подивіться на ОККО: всього гривня з літри фірмового пального й за пару місяців зафігачили майже 150 млн грн на “Повернись живим”, а ті – на дрони Shark, перші – вже на передовій! (Так, і школи відбудували теж зі всією рештою, ще вже за покликанням серця).

Про що це говорить? Українці хочуть допомагати армії й підтримують тих, хто це робить. Допомагати ЗСУ стає вигідним ще й з комерційної точки зору! Впишіть себе в історію нашої перемоги, поки не залишились на узбіччі! Сміливіше, чого ви чекаєте?

Читайте також:
“Повернись живим” оголосив про наймасштабніший проєктний збір за всю свою історію


* Після публікації в розділі “Соцмережі” цього допису експерта ринку пального Артема Куюна, що містить оціночні судження, PR-менеджер мережі автозаправних комплексів “БРСМ-Нафта” Юлія Турко надіслала до “Новинарні” листа, в якому попросила “внести достовірні дані в статтю про благодійну діяльність” їхньої компанії.

В листі сказано:
“Підбиваємо підсумки року сміливих та незламних українців. Цей рік вкотре довів – що разом ми можемо усе! Не покладаючи рук, наша команда БРСМ зробила:
 ⁃ безкоштовно виділили понад 670 тис літрів пального для транспорту критичної інфраструктури загальною вартістю понад 27 млн грн
 ⁃ передали у постійне користування 4 тягачі DAF та 4 автоцистерни для підрозділів ЗСУ та МВС
 ⁃ відкрили БФ БРСМ та зібрали завдяки відрахуванням з персональної знижки клієнтів понад 812 тис грн на зимове екіпірування військовим ЗСУ
 ⁃ передали 84 комплекти теплого одягу військовим, які воюють у Східному напрямку, ще 82 комплекти вже замовлені на виробництво
 ⁃ не дивлячись на всі складнощі. виконали 9 повних реконструкцій АЗК та побудували 1 нову АЗК
 ⁃ ні на день не зупиняли роботи в Харкові та Миколаєві, коли ворог був на околицях
⁃ побудували нові шляхи постачання пального в Україну з країн: Польща, Литва, Латвія, Молдова, Румунія, Болгарія, Греція
 ⁃ відкрили пункти незламності на 88 наших АЗК та збільшуємо їхню кількість
 ⁃ наш волонтерський штаб допомагав і продовжує надавати речі першої необхідності військовим та постраждалим украінцям

Напевно що ми щось забули у цьому списку, адже справ було дуже багато! Проте кожен наш крок протягом року – був направлений на перемогу України над ворогом. Дякуємо усім, хто з бореться з нами, дякуємо незламним військовим України та нашому відважному Президенту. Торуємо шлях до перемоги у 2023!”

Новинарня” додає цю інформацію до оцінок Куюна та принагідно нагадує, що у 2021 році засновника “БРСМ-Нафта” звинувачували у фінансуванні Партії Шарія.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.