Кабмін дозволив ввозити безпілотники без гарантійних листів

Кабінет міністрів змінив правила ввезення в Україну безпілотних літальних апаратів і їхніх частин цивільного призначення та подвійного використання, дозволивши на період дії воєнного стану ввозити безпілотні літальні апарати від донорів без оформлення гарантійних листів.

Про це йдеться в постанові КМУ №2 від 3 січня.

“Установлено, що на період дії воєнного стану пропуск через митний кордон України безпілотних літальних апаратів та їх частин цивільного призначення та подвійного використання від донорів  (у значенні ЗУ “Про гуманітарну допомогу”) здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та без оформлення гарантійних листів”, – зазначено в постанові.

Крім цього, зміни стосуються також таких товарів гуманітарної допомоги, як спеціальні засоби індивідуального захисту (каски, виготовлені відповідно до військових стандартів або технічних умов, чи їхні еквіваленти та спеціально призначені для них компоненти (тобто підшоломи, амортизатори), бронежилети, виготовлені відповідно до військових стандартів, зокрема стандартів НАТО, нитки і тканини (матеріали) для виготовлення бронежилетів.

Раніше низка волонтерів скаржилися на те, що Державна служба експортного контролю розглядає цивільні дрони як засоби подвійного призначення, тому для їх ввезення в Україну доводиться “збирати величезну кількість дозвільних документів”. Тоді як влада ЄС і США розглядає такі дрони суто як цивільні. Волонтери закликали спростити процедуру для ввезення БПЛА Mavic для військових потреб.

Натомість міністр оборони Олексій Резніков висловив сумнів, що із ввезенням в Україну цивільних дронів Mavic “усе так погано”, як скаржаться волонтери.

Читайте також:
“Не ідеалізуймо мавіки”: Резніков скептично висловився про цивільні БПЛА, які масово використовують на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна