Вселенський патріарх присвятив Різдвяне послання Україні, а Папа Римський побажав нам миру

Очільники провідних християнських конфесій, православний Вселенський патріарх Варфоломій та глава римо-католицької церкви Папа Римський Франциск, у своїх привітаннях із Різдвом згадали про війну в Україні.

Вселенський патріарх Варфоломій у Різдвяному привітанні наголосив, що “мир ніколи не сприймався як належне, а завжди був результатом опору насиллю та неприйняття війни як засобу вирішення суперечностей, постійної боротьби за справедливість і захист людської гідності.

“Благовіствування про Різдво Христове сьогодні відлунює гомоном війни та брязканням зброї в Україні, яка переживає жахливі наслідки провокативної та несправедливої загарбницької війни.

Для нас, християн, усі війни є вбивством наших братів; усі вони є громадянськими війнами, які, як проголосив Святий і Великий Собор Православної Церкви, є “результатом присутності зла і гріха у світі”. У випадку України ще актуальнішими є слова св. Григорія Палами про його одночасні криваві конфлікти між православними вірними в Салоніках: “Бо їх спільною матір’ю-вихователькою є свята Церква і благочестя, котрого начальник і довершитель є Христос, справжній Син, який не тільки є нашим Богом, але й зволив бути нашим братом і Батьком”, – наголосив патріарх.

Він нагадав, що православна Церква молиться “за мир з неба” і “за мир усього світу”. І водночас наголосив, що “ніколи в історії людства мир між людьми не сприймався як належне“:

“Натомість він скрізь і завжди був результатом натхненних ініціатив, мужності та самопожертви, опору насиллю та неприйняття війни як засобу вирішення суперечностей, постійної боротьби за справедливість і захист людської гідності“.

За словами предстоятеля Константинопольського патріархату, внесок певних релігій у мир і примирення є основним критерієм довіри до цих релігій.

“У релігійних традиціях, безсумнівно, є спонукання не лише до внутрішнього миру, а й до просування та встановлення суспільного миру, до подолання агресії у відносинах між людьми та народами. Це особливо важливо в наш час, коли підтримується позиція, що мир буде забезпечено в результаті економічного розвитку, підвищення рівня життя, науково-технічного прогресу, цифрового зв’язку та інтернету.

Ми переконані, що не може бути миру між людьми та цивілізаціями без миру між релігіями, без їхнього діалогу та співпраці. Віра в Бога зміцнює наші зусилля для світу миру та справедливості, навіть коли ці зусилля стикаються з нездоланними для людини перешкодами. У будь-якому випадку неприпустимо, щоб представники релігій проповідували фанатизм і розпалювали вогнем ненависть”, – підкреслив патріарх Варфоломій.

Читайте також:
Патріарх Варфоломій: РПЦ розчарувала християн підтримкою вторгнення РФ в Україну

Глава Католицької церкви, Папа Римський Франциск, у своєму посланні Urbi et Orbi в день Різдва Звертаючись до паломників, понтифік побажав, щоби Ісус, народжений з Діви Марії, приніс усім любов Бога – джерело довіри та надії, а разом із ними – дар миру.

Як повідомляють Новини Ватикану, окремі побажання миру Папа Франциск передав українському народові.

“Нехай же наш погляд наповниться обличчями братів і сестер українців, які переживають це Різдво в темряві, холоді, далеко від своїх домівок через знищення, спричинені десятьма місяцями війни. Нехай же Господь учинить нас готовими до конкретних жестів солідарності, щоби допомагати тим, хто страждає, та просвітить уми тих, хто має владу, щоби змусити замовкнути зброю та негайно покласти край цій безумній війні!”, – наголосив понтифік.

У своєму посланні він також згадав Сирію, яку досі терзає конфлікт, Святу Землю, де протягом минулих місяців зросло насильство, Ліван, Ємен, М’янму та Іран.

Читайте також:
Багато рук мішають казан війни в Україні, кінця не видно, – Папа Римський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна