З початку грудня в Україну ввезли 1310 “старлінків” і 236 тис. генераторів

Від початку грудня українці завезли в країну 1310 комплектів для супутникового інтернету Starlink, 98% із них – на пільгових умовах із застосуванням нульового ПДВ/мита (1278 штук).

Такі дані станом на 19 грудня повідомив народний депутат Ярослав Железняк (“Голос”)разом зі статистикою щодо ввезених генераторів.

Найпоширеніший спосіб ввезення — експрес-відправлення. Так завезли 1057 комплектів.

Ще 231 “старлінк” ввезли через пункти пропуску на кордонах.

Також 22 комплекти Starlink надійшли в Україну поштою.

Закупівля “старлінків” пожвавилася на тлі проблем із доступом до інтернету, спричинених ударами російських військ по об’єктах критичної інфраструктури України.
Цьому не заважає подорожчання як обладнання, так і абонплати: ціна комплекту Starlink зросла з $600 до $700, а місячна абонплата – з $60 до $75.

Також Железняк розповів, що станом 19 грудня в Україну з початку місяця ввезено на пільгових умовах (з застосуванням нульового ПДВ/ мита) 235,9 тисячі генераторів різних типів. З них 92% (217,3 тисячі) завезли юридичні особи, а решту 8% (18,6 тис.) — фізичні особи.

Загалом за весь 2022 рік в Україну заїхало аже 510,3 тисячі генераторів.

Контекст

Із початку листопада 2022 року в Україні діють пільгові умови розмитнення (із застосуванням нульового ПДВ/ мита) окремих критичних категорій товарів, які запровадили Постановою КМУ №1260 від 9 листопада — спочатку від сплати ввізного мита та ПДВ звільнили генератори та акумулятори.

29 листопада пільги розширили на обладнання Starlink, засоби очищення води та запчастини для електрогенераторів.

Минулого тижня Верховна Рада скасувала податки на імпорт генераторів і терміналів Starlink, а також дозволила зберігати до 2 тонн пального без ліцензії. Очікується, що закріплення цих пільгових умов на рівні закону допоможе уникнути проблем на митниці та штрафів.

Читайте також:
Рада дозволила ввозити в Україну генератори та Starlink без мита і ПДВ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна