СБУ завершила обшуки в УПЦ МП у 9 областях: знайшли паспорти РФ і прапор “Республіки Підкарпатська Русь”

Правоохоронці завершили контррозвідувальні заходи на об’єктах так званої УПЦ МП у 9 областях України, анонсовані вранці.

Про це в середу, 14 грудня, інформує пресцентр Служби безпеки України.

Під час обшуків спецслужбовці знайшли російські паспорти, перепустки окупантів, “методички” РПЦ та навіть прапор певної “Республіки Підкарпатська Русь”.

Обшуки проводили на об’єктах УПЦ (МП) у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській і Херсонській областях.

Так, на території єпархій знайдено російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і “методички” глави РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян.

СБУ 1 СБУ 2 СБУ 3
<
>

Крім цього, виявлено склади з прокремлівською літературою, зокрема авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У цих виданнях заперечується існування українського народу, його мови та культури, а також ставлять під сумнів українську державність.

У церковних приміщеннях у селищі Чорнобаївка Херсонської області СБУ знайшла бланки перепусток до окупаційних органів РФ.

В єпархії на Львівщині знайшли фото прихованих російських документів “об обеспечении взаимодействия с военными комиссариатами РФ”.

На території церков у Закарпатській області був прапор так званої «Республіки Підкарпатська Русь» з текстом гімну “підкарпатських русинів”. Також встановлено, що місцевий священник у проповідях називав “безбожниками-сатаністами” людей, які святкують Різдво 25 грудня. За цим фактом правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України.

На території одного з монастирів Рівненщини знайшли послушника з російським паспортом і контактами у Росії. Наразі СБУ перевіряє його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності на користь спецслужб РФ.

А в Роменській єпархії (Сумська область) знайшли клірика з партквитком Комуністичної партії колишнього СРСР.

Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

Читайте також:
У Раді – збір підписів за позбавлення мандатів нардепів із ОПЗЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна