Лідери Косова підписали заявку на вступ до Євросоюзу

Президентка Косова Вйоса Османі, прем’єр-міністр Альбін Курті та голова парламенту Гляук Конюфца підписали нині заявку на членство в Європейському Союзі.

Про це в середу, 14 грудня, інформує “Європейська правда”.

Османі вказала, що це “історичний момент”, і Косово стало на крок ближчим до здійснення мрії тих, хто пожертвував своїм життям за свободу, незалежність і демократію, а також “до здійснення нашого спільного і непохитного прагнення приєднатися до Європейського Союзу”.

Президентка вважає, що для громадян Косова немає іншої альтернативи, ніж вступ до Унії. За її словами, Косово заслуговує бути частиною ЄС.

“Наймолодша країна на найстарішому континенті, країна політичного плюралізму, Косово з вільною ринковою економікою, заслуговує бути частиною сім’ї ЄС. Наш шлях вперед чіткий, процес може бути довгостроковим, але ми зробимо всю роботу, щоб ЄС міг легше виконувати свою”, – сказала Османі.

Контекст

Наразі невідомо, як ЄС вчинить із заявкою Косова, його незалежність не визнали п’ять країн Євросоюзу: Іспанія, Кіпр, Греція, Словаччина та Румунія.

Сербія з гнівом відреагувала на намір Косова подати заявку на вступ до ЄС, і офіційні особи заявили, що проситимуть п’ять країн ЄС, які не визнали Косово, а також Угорщину, заблокувати ініціативу в Брюсселі.

Читайте також:
Сербія і Косово досягли домовленості щодо посвідчень особи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна