У Франції відкрилася конференція з невідкладної допомоги Україні

У вівторок у Франції відбувається міжнародна конференція, присвячена збору матеріальної та фінансової допомоги на відновлення зруйнованої інфраструктури України, яка покликана підкреслити підтримку Парижем боротьби Києва проти Росії, що триває.

Зустріч політиків, представників великих компаній та гуманітарних організацій відбувається на тлі нових заяв президента Франції Еммануеля Макрона про війну, які викликали подив у багатьох в Україні, пише “Голос Америки” у вівторок, 13 грудня.

Макрон та Зеленський виступлять у першій частині конференції, названої «Солідарність з українським народом», – Макрон зробить це особисто, а Зеленський виступить по відеозв’язку.

“Учасники заходу сфокусуються на можливостях західних союзників України надати негайну допомогу для підтримки функціонування громадянської інфраструктури країни в умовах безперервних російських бомбардувань”, – пише видання.

Французькі організатори наголосили, що конференція відрізняється від інших нещодавніх міжнародних зустрічей у Лугано, Варшаві чи Берліні, присвяченим відновленню у довгостроковій перспективі. Вони сподіваються, що натомість донори пообіцяють допомогу для проведення ремонту, яка може полягати у наданні інженерної експертизи або постачання запчастин.

Очікується, що до Парижу приїдуть прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та перша леді України Олена Зеленська.

У другій частині заходу, названої «Франко-українська конференція зі стійкості та відновлення», 500 французьких компаній обговорюватимуть контракти на відновлення економіки країни.

Хоча війна все ще триває, західні країни та компанії вже придивляються до угод, вартість яких оцінюється у десятки мільярдів євро.

«Українська сторона хоче, щоб ми обговорили поновлення. Вже є райони, з яких пішла російська армія і готові обговорювати реконструкцію», – заявило джерело в офісі президента Франції.

Міністерство економіки Франції вже підготувало кілька інструментів для заохочення своїх компаній від страховок до експортних гарантій.

В офісі Макрона відкинули припущення про напруженість у відносинах із Зеленським.

«Існує розрив між тим, що говорять деякі люди, вириваючи пропозицію із контексту реальної роботи, яку ми ведемо, яка йде успішно, – сказав помічник французького лідера. – Діалог між президентом [Макроном] та президентом Зеленським йде чудово».

Читайте також:
Макрон попросив Папу Римського закликати Путіна, Байдена і патріарха РПЦ Кирила “сприяти мирному процесу в Україні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна